BLAJBURGIJANJE U SARAJEVU

Hrvatska sabor i sluzbena HDZ politika vlade Andreja Plenkovica odlucna je da preko vrhbosanskog kardinala Vinka Puljica 16 maja u sarajevskoj Katedrali odrzi misu zadusnicu za zrtve Bleiburga.
Dzaba cudjenje, protesti, neslaganje i dreka sarajevskih antifasista, brojnih nevladinih udruzenja, Zidovske zajednice, SPC, stranih ambasada pa, gle, i sva tri clana Predsjednistva BiH, sto je rijetkost, haman ce da je bude.
Jedan od rijetkih koji je stao u zastitu kardinala Puljica je reis Kavazovic!? Cinici su odmah rekli, pa zato i salju imama iz Mesihata Hrvatske na te mise u Zagrebu! Iako sluzbena IZ BiH kaze da nece nista imati s misom u Sarajevu i Zagrebu, muftija ´´ISO 9001´´ Hasanovic mirno je rekao novinarima kako je stav ´´da imam bude dio te komemoracije blajburskim zrtvama star vec 25 godina!?
Grdne rane, sto bi rekli Krajisnici! A da ih pitas jesu li fasisti, nazvali bi te provokatorom! Ili mozda jesu do podne. Helem, par cinjenica o Bleiburgu nije na odmet ponoviti:
1. Nema nikakve sumnje Bleiburg je samo nekome potreban simbol. Zna se kome i Katolickoj crkvi kakvu znamo jedan takav mit na Balkanu je kao narucen i nece ga se okaniti do Sudnjega dana.
2. Zlocin Titovih partizana koji se odista desio nije se desio na Bleiburgu vec u povratku, kroz Sloveniju i Hrvatsku pa ipak ga Crkva u Hrvata najradije obiljezava u Austriji (na slici u prilogu)!? Niko ne spori da je jedan dio kolone zarobljenika, ni blizu 30000 kako nasi hrvatski desnicari vole kazati, ubijen svirepo, dakle bez sudjenja, ali u pitanju su kvislinske snage koje su bili saradnici nacisticke Njemacke i kao potvrdu tome formirali uzasan Pavelicev rezim cija je jedina svrha bila progon i ubistvo Jevreja i Srba na prvom mjestu i svih antifasista od 1941 godine. I kako sada ´´odvaditi´´ dio nevinih zrtava iz dugacke kolone porazene vojske ustasa i domobrana i njenih simpatizera iz gradjanskih slojeva? Nikako. U slicnom tonu je prije par dana govorio i briljantni hrvatski historicar Ivo Goldstein. Da imaju tri prsta na obrazu svakoga bi Hrvata pa tako i Katolicku crkvu trebalo biti sramota a ne svake godine praviti mise zadusnice za nastradale.
3. I ne treba zaboraviti najvazniju stvar koju je bas jucer napisao sjajni Zeljko Ivankovic, sarajevski Hrvat, ali i vrlo dobri pisac i pjesnik.
“Jasenovac se u Hrvatskoj komemorira u tišinu (Kolinda), a o Bleiburgu se buči na sve strane. Razoružane se ustaše vidi kao žrtve, a tisuće dalmatinskih partizana na Sutjesci i Neretvi koji su iznijeli dvije najveće bitke Drugog svjetskog rata nitko u Hrvatskoj i ne spominje (Sabor je pokrivotelj Bleiburga, ali ne i Sutjeske), a samo zahvaljujući njihovoj borbi, borbi Titovih partizana, Nazora, Kovačića, Supeka, Hebranga, pa ako hoćete i potonjih Titovih generala Tuđmana i Bobetka, Hrvatska je postala faktor, vratila matici ono što je Pavelić kao najlošiji politički kockar i najveći zločinac u hrvatskoj povijesti prokockao za stolom s Musolinijem i Hitlerom.”
Kako god bilo, blajburgijanja ce u centru Sarajeva izgleda biti u subotu! 75 godina nakon sloma fasizma! pa neko u nedjelju kaze ´´Das Ist Walter!´´ 🙁
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

6 komentara

  1. @umorni, bojim se da si u pravu. Ako primijetis malo na njihovu leksiku, hrvatska drzava i sve pripadajuce iz tog perioda jest jednako NDH. Nema tu slobodne Hrvatske pod partizanima jer kao oni su donijeli neslobodu. Koji falsifikatori i bestidnici!

Komentariši