OVO JE FIKRET HODŽIĆ VRIJEDAN VIJESTI I USPOMENE!

Vec drugi dan vijest dana u BiH je 10-milionska vrijednost narudzbe respiratora iz Kine preko uzgajivaca malina Fikreta Hodzica iz Srebrenice. Istog onog nesretnog Fikreta koji je onomad htio ´´brendirati´´ broj 8372 iz Srebrenice na majicama od 25 KM s jasnom aluzijom na broj zrtava genocida! I nije mu tada bilo dovoljno bruke i sramote.
Zato danas sigurno vise vrijedi sjecanje i uspomena na drugog Fikreta Hodzica, visestrukog prvaka bivse Jugoslavije, Evrope i svijeta u bodybildingu?
Ko se njega danas sjeca, osim mozda njegovi Kozarcani! Fikret je dugo godina bio najbolji bodybilder u sest YU republika, a osim vise drzavnih titula tri puta je bio amaterski prvak Evrope (1981, 1982 i 1986), jednom amaterski prvak svijeta (1989), Mr Universe (1987), ukratko sampion bez premca 80-ih godina prosloga stoljeca..
Bio je izuzetan sportista i prijatelj, govore njegovi poznanici iz prijedorskoga kraja.
Prica se da zbog prisnosti s lokalnom srpskom zajednicom nije ni sanjao da mu se nesto moze ruzno desiti prilikom napada na Kozarac i Trnopolje ljeta 1992 g. To se, nazalost i desilo. Ubili su ga cetnici, mucki, potpuno nenaoruzanog 24 juna 1992 g. na kucnom pragu u Trnopolju a njegove mnogobrojne pehare i diplome zapalili..
Kome je bio smetnja uzorni sportista koji nista nije odudarao od normalnog, sekularnog gradjanina BiH?
Bio je jedan od 2400 civila Kozarca i okoline koji su u nekoliko dana zvjerski ubijeni bez ikakvoga razloga.
Danas u Sanskom Mostu djeluje klub s njegovim imenom, a da tragedija bude veca, i Fikretov sin Dzemal, takodjer bodybilder, ubijen je u pucnjavi 2000 g. u 20-oj godini zivota rukom nekog povratnika sa robije.
Zanimljivo da prica o rahmetli Fikretu osim medju Kozarcanima jos uvijek traje i medju ljubiteljima bodybildinga, na brojnim forumima i internet stranicama, cak i u Srbiji.
Naravno, tamosnji bodybilderi ne bave se plaho pitanjem ko je i kako ubio najveceg bodybildera bivse Jugoslavije svih vremena.
Neka je rahmet Fikretu Hodzicu, nevinoj zrtvi agresije na BiH 1992-1995.
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

3 komentara

  1. na sudbu ovog fikreta sam vec ranije negdje naletio

    nekako sam ga u svojoj glavi povezao sa onim jednim cudakom iz semberije sto je snimao kratke kaubojske filmove

    po lokalnim uzusima totalni cudaci a u stvari genijalci

  2. @umorni, E, ´´cudaka´´ iz Semberije se ne mogu sjetiti, ali sjecam kao kroz maglu Fikreta koji se u tako malo sredini posvetio bodybildingu i vjerovao u ljudskost i prijateljstvo. Kako se samo prevario s komsijama. 🙁

Komentariši