Bosna pred ratom: DA TE NIJE, MILORADE!

Opet ratni dobosi iz Banja Luke i Laktasa. Ponovo orkestrirano zastrasivanje raspamecenog i osiromasenog naroda Bosne i Hercegovine novim vojnim sukobom. I opet isti telal – Milorad Dodik. Je li BiH pred novim ratnim sukobom?
Svasta covjeku naumpadne, ali ko danas ima petlju nakon teske velikosrpske agresije i klaonice devedesetih reci ma nece biti rata ili ponoviti mantru o pukom homogeniziranju nacija pred nove lokalne izbore? E da bi bilo vise listica s zaokruzenim SNSD, HDZ i SDA.
´´Ko se o mlijeko opece i u jogurt puse´´, kaze stara bosanska narodna uzrecica i ne treba je zaboraviti. Bas nikada.
No, odista su nistavne sanse za novi ratni sukob na tlu Bosne i Hercegovine. Ratni poklici trebaju samo nestrpljivim liderima koji zele uci u ´´Hall of Fame´´ velikosrpstva.
A tamo nikako da se uglavi neka srpska glava koja je sklepala, kakvu takvu srpsku drzavu zapadno od Drine. A nije da ih nije bilo.
E, naseg nesretnog Laktashenka upravo to jako inspirira da krene lafo u secesiju i otcjepljenje 49% teritorije nase zemlje pored slabe centralne osovine drzave Bosne i Hercegovine, kurvanjske HDZ politike koja nastupa kao odana srpska snajka na Grmecu, ali i smusenih bosnjackih lidera i neodlucne i podijeljene medjunarodne zajednice pored kojih, cini se, sutra mogu biti poredani kontejneri Republike Mrske na razgranicenju na Vlasicu, kod Doboja, na Majevici, na sarajevskoj Dobrinji…
Sve mu se poklopili pa ne popusta u ratnoj retorici i snu o nezavisnosti RS. Koga briga o jadu i cemeru u Kalinoviku, Gacku, Sekovicima, Ozrenu…te da i proglasenje bilo kakve neovisnosti nece donijet selamet nikome. Jer ga niko ozbiljan nece priznati, osim sto ce vladati i manipulirati ljudima. Zna on dobro da ´´pohlepa i strah vladaju svijetom´´.
Ono sto se zna je da Laktashenko boluje od migrene, ozbiljnog oblika zbog kojeg je pravio i krace pauze i bio hospitaliziran u bolnici. Eto, malo se i u to uzdam, iskreno, ne bi li sta maklo laktaskoga politickog bika s bh. scene.
Da te nije, Milorade, sve mi se cini da bi netragom otislo 80% napetosti u BiH, nesrece, tuge i besperpektivnosti svih naroda u BiH i kakve takve nade u ljepsu buducnost nase zemlje.
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

8 komentara

 1. Za rat nema para ali ima dovoljno za jos gori scenarij-hajcanje na terorizam
  A glupana koji bi sami hrlili u to na pretak, lajk na selfi i vblog
  U stvari nije mi jasno kako do sad nijeczazivjeli, negdje u primiali unaju da njihov shiri krug je lak za identifikovat k locirat i eto selfica za lajk

 2. Pa i Milorad je nekad bio poželjna osoba na anamo onoj strani, u odnosu na one prije. Tako nam se i sad čini da bi neki novi Milorad bio bolji od ovog starog, iako bi se to vremenom svelo na istu priču. Mada su po nekom nepisanom pravilu vazda ti novi gori od starih.

  Ali rata neće biti. Umorni je to fino sažeo, za rat nema para. I nema za kog i za šta da se ratuje. Srbi su etnički očistili svoju teritoriju. S druge strane, ko će iz Sarajeva ići da osvaja nekakve Bijeljine ili Zvornike. I kome. Pa ni rođeni Zvorničani neće više tamo da žive. Ljepše im jal u Sarajevu, jal u Geteborgu (i nije da ih ne razumijem). Kamol ja da čamim u nekakvom rovu i čekam nekog nižerangiranog SDA delagata, koji nije bio dovoljno utjecajan da ga zapadne logistika, da nam zakomanduje i da nas pola jal izgine jal ostane sakato.

  Ali eto, skidam im kapu što su političari jedini koji razmišljaju bar par mjeseci unaprijed, a ne razmišljaju o izborima dan prije, kako je to inače običaj u državi. Pa tako i u ovom slučaju, na izbornoj kampanji rade i par mjeseci prije.
  I na kraju krajeva evo i šta da oni sada izađu s policijom na puteve i postave granične kontrole. Šta bi bilo? Nikad se oni ne bi pripojili Srbiji, jer što bi. Što bi se jedan Dodik odrekao predsjedničke titule da bude tamo neko opštinsko govno u (velikoj) Srbiji. I bilo ko od njih. Na bilo kojim izborima mimo tih opštinskih ne bi osvojili više od 15% glasova. Ovako čovjek ima komplet entitet bez ikakve opozicije, i još proteže pipke u Federaciji. Dakle jedino što bi došlo u obzir jeste samostalnost. A tu se poteže najbitnije pitanje u svemu – ko bi priznao tu novonastalu državu mimo Rusije i Srbije? I kako bi ta država sutra opstala bez ikakvih finansija i stranih kredita koje dobiva čisto na račun države BiH. Nije baš ni to proglašenje nezavisnosti jednostavno kakvim se predstavlja. Mada opet, koliko je glup ovaj svijet, i ne čudi me da to sve prolazi…

 3. @tramvaj, hvala. To je to, dobro napisano. Avantura im je besmislena, osim sto ima upotrebnu vrijednost za srpsku politicku scenu u manjem entitetu BiH a posebno u Srbiji. Valja zadovoljiti glasacko tijelo bar necim, bio to i privid, iz projekta Velike Srbije.
  I meni su smijesni ´´nasi´´. Kao odgovorit cemo. Cime i kako? Izaci na granice F BiH i stati iza kakvih zgrada i kontejnera i cekati da nas kao ne napadnu. Pa oni to i ne misle, vec ´´podebljati´´ entitetsku granicu koju bi eto u drzavetinu unaprijedili. Otuzno cime se bave pored gladnog naroda.

 4. Da dopunim. I dalje mislim da ako bi ovog Bika iz Laktasha neko maknuo da nema tog nasljednika koji bi iole mogao ovako vjesto manipulirati narodom, stalno vjestacki proizvoditi politicku krizu, maksimalno provocirati zrtve genocida i slicno. Nema takvog igraca u RS. Da je tako govore odusevljene reakcije mudraca iz SANU, Kecmanovica, i dobrog dijela srbijanske politicke scene.

 5. oni su bolesno bolesni, ni na koji nacin nisu racionalni, njihova crkva je fasisticka i oni jednostavno pojedinacno ne mogu izaci iz bolesti plemena jerr ih okolina satare
  bosnjanci su bolesno bolesni, ni na koji nacin nisu sposobni niti 1 jedini smislen planski potez sto smisliti sto realizirati, taj nevjerovatni stepen nekompetentnosti i letarggije je za ozbiljnih naucnih studdija

  fol je sto ovakvo bolesno stanje moze trajati do zadnjeg mlade osobe u bih
  mi smo umrlo drustvo po svim aspektima i svima puca kurac zbog tog

Komentariši