PHISHING – Internet prevare i kako ih izbjeći

Phishing je po najjednostavnijoj definiciji internet/online prevara i zloupotreba licnih bankovnih podataka. E, taj phishing (dolazi od engleske rijeci ´´fishing´´-pecanje) me ojadio prije nekoliko sedmica. Dakle, mene su internet pokvarenjaci  – upecali. Kako?
Sve je pocelo jos u novembru a da nisam imao pojma. Naime, kad ne koristim kreditnu karticu ne gledam pregled/izvjestaj koji se salje u inbox bankovnog racuna. Jednom sam posao pogledati krajem decembra kad mi je skinuto 50 eura. Pomislim, pa to je od onog njemackog hotela za Novu godinu i odustanem.
U januarskom izvjestaju pogledam ponovo da vidim jesu li vratili, kako su obecali, vec skinute pare jer sam platio gotovinski na recepciji hotela.
Nisu slagali, ali mi se oci zakovase za dva nepoznata imena u dnu liste ciji sam kao pretplatnik pa skidaju mjesecne iznose: www.playallthis.com i www.superdeal247.com!?
Mjesecno su mi lole tako skidali po 90 i 79,99 eura, ukupno 169,99 eura! Zapravo, bilo je to 50 eura po mjesecu jer ostatak nisam licno isplatio, kako se inace radi preko debitne kartice. Time je bar privremeno steta bila manja iako je dug rastao.
Pored imena web stranica bili su cudni inozemni pozivni brojevi +4411745…. a iza njih troslovna kratica – CYP. Jasno je, bratski Kipar.
Cuj, Kipar!?
Malo razgrnem po mozdanim vijugama moju internet history. Nigdje ne nadjem web stranicu playallthis.com. Tako pokaze i history na google chrome.
Superdeal247.com se nekim cudom sjetim. Kod njih fakat jesam ispunio neki upitnik. Nepotrebno, naivno i glupo, pokajao se istog trena kad sam pritisnuo enter, ali dabome da nisam dao broj kreditne karte, posebno ne tri najvaznija broja tzv. CVC code (Card verification code), ciji cilj i jeste da sprijeci kradju i zloupotrebe kreditne kartice.
Kako je nekome uspjelo da u moje ime uzme neki ugovor s dvije web stranice a bez broja kreditne kartice, posebno ne CVC code- nemam pojma, ali je ocigledno ´´fishing´´ uspio. Upecao sam se!
Tu vec pocinje patnja ojadjenog klijenta kreditne kartice, u mom slucaju Mastercarda. Telefoniranja i polusatna cekanja da dobijes nekog iz helpdesk-a banke i izjadas mu se. Kreditnu karticu sam, bezbeli odmah blokirao.
´´Odjavite vas ugovor i sve ste rijesili, uostalom  mozda su vam to djeca uradila! Ne mozemo vam pomoci jer do vas je…´´, samo su neke od odgovora i sugestija branilaca bankovnih interesa u iz bunkera helpdesk-a.
´´Rado bih odjavio ´´subscription´´ kada bih ga imao, kazem, ali ja nisam nista narucio, nikakve potvrde dobio a ni banci nikakve dozvole nisam dao da mi se skida novac. Pojasnite mi kako da se odjavim i ja cu to uciniti´´. Naravno, teta tada zacuti.
Zapravo, ima tu zamka na koju niposto nisam htio nasjesti. Ako zatrazis da ti se prekine ugovor ti po automitizmu priznajes da si nesto imao s tim online hajducima. Tada si svakako gotov i ni premijer drzave te ne moze spasiti.
Iskreno, pokusao sam se kao odjaviti preko e-maila kojeg sam ukucao u tom nekoj anketi, tek da vidim radi li to, ima li me tamo, ali je bilo nemoguce neki ugovor prekinuti kad nema nikakve oficijalne prijave.
Nezadovoljan razgovorima s helpdeskom odem direktno u banku. Nekakav curetak, tek s fakulteta mes´cini, veli ´´hajd´ zvat cemo zajedno helpdesk, ne mozemo mi tu nista uciniti!´´
Sta cu, odem kuci.
´´Pa, cekajte, gdje cete?, zaustavljali su me.
´´Pa ja to lakse mogu sam od kuce, ionako mi ne mozete pomoci, kako ste rekli´´.
Ponovo telefon u ruke i ovaj put trazi termin za razgovor. S menadzerom.
Zero points.
Tek kad sam ponovo otisao, ovaj put u drugu poslovnicu, podigao glas i zaprijetio prijavom u policiji uspjelo mi je isposlovati da bar blokiramo buduce kradje novca i dobijem posve novu kreditnu karticu, a ne samo s novom lozinkom, kako mi je bankovni mudrac predlozio. I neka vrsta obecanja da ce mi novac biti vracen.
Rojile su mi se neke sumnje da ce me izlevatiti pa ipak odem na policiju i napravim tuzbu.
Kroz dva dana u mom inbox-u poruke (confirmation of cancellation) bas od ona dva kiparska adresata kako im je zao sto mi je ´´subscription´´ prekinuta i da im se mogu opet vratiti ako pozelim!? Cuj to!
Htjedoh im napisati, pa, gospodo, nisam se ni prijavio, bar nemam nikakvog pismenog traga, a bogme ni trazio da me odjavite, otkud sad to? Policija, nema druge.
Odustanem od nove prepiske, hajde da se bar nesto rijesilo.
Sad ocekujem i povrat novca, iako i to nije posve sigurno jer spominju samo ´´nadoknadu´´, ´´ukoliko budete imali pravo na to´´, ne i potpuno vracanje skinutog novca. Slijede razgovori i rovovska bitka.
Kako god, ljudi, izbjegavajte popunjavati online bilo kakve primamljive formulare, posebno one jeftine ´´vi ste pobjednik tog i tog, samo jos ispunite vase licne podatke, adresu, e-mail…
Sto je na prvu´´ poznatija´´ adresa i legitimnija, velika i poznata kompanija, to je opasnije jer na njoj vjesto dodaju neko slovo ili znak koji, ako niste pazljivi, ostave dojam ozbiljnog posiljaoca.
Kao sto gore napisah, i bez broja kreditne karte i onog CVC code, online hajducima je nekad dovoljno samo malo da vas dobro ojade s vasim bankovnim racunima.
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

4 komentara

  1. mene relativno slicno potrefilo
    prije malo vise od godinu uredno, na ultra giga mega snizenju, “kupim” muzicki softver u koji kad pustis neku pjesmu isti izbaci u realnom vremenu akorde
    stvarno ludilo od fola za svirce amatere
    ali prosla godina i ja isto tako slucajno na izvodu skontam da su mi, ovaj put, “produzili clanarinu” uz full ccijenu na sljedecu godinu
    kako god, uz malo peripetija, odjavio sam se i dobio povrat novca
    ali dobro citat maleHna slova pogotovo internetska 🙂

Komentariši