Rotterdam: SRPSKA CRKVA I UDRUZENJA PROTIV ”SREBRENICA MONUMENT”!

Ne pamtim da se u Holandiji u posljednje dvije decenije i po jednom pitanju od interesa i znacaja za bh.zajednicu u ovoj zemlji oglasila Srpska pravoslavna crkva i srpska udruzenja koja okupljaju bosanske Srbe. Ima ih, a kao da ih nema. I tako je bilo sve do prije nekoliko dana.
Crkvenu zajednicu (SPC) i srpska udruzenja ujedinila je – Srebrenica. Da budemo precizniji, ujedinila ih je ideja o izgradnji ”Srebrenica monumenta” u Rotterdamu sto je na prijedlog stranke ”DENK”, 9 jula nacelno podrzao opcinski parlament, ali bez ikakvih konkretnih naznaka o njegovoj realizaciji. No, i to je bilo dovoljno za uzbunu.
Iako ih ne zanimaju nikakve aktivnosti Platforme BiH, krovne zajednice bh. udruzenja, jos manje proslave Dana drzavnosti BiH i slicno. Ne zele doci cak ni na uctive pozive Islamske zajednice Bosnjaka na proslave bajrama.
Ni baklava im nije bila privlacna, ali eto jedna inicijativa u vezi obiljezavanja genocida nad Bosnjacima Srebrenice jeste da udruze olovke i potpisu jedno pismo.
U zajednickom istupu gradskom parlamentu osim sto se protive ideji za ”Srebrenica monument”, potpisnici pisma nude i vlastiti prijedlog.
´´Krvavi rat nakon raspada Jugoslavije posebno je pogodio Bosnu i Hercegovinu. Tri etnicke grupe, bosanski muslimani/Bosnjaci, bosanski Srbi i bosanski Hrvati, u medjusobnom sukobu 1992-1995 bile su medjusobno sukobljene a tom prilikom pocinjeni su zlocini na svim stranama. Zato se protivimo formiranju slike o Srebrenici koja se provlaci u zahtjevu partije ´´DENK´´ od 9. jula dok paznje za stradanja drugih etnickih grupa nema. Kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini koji je jos svjez u sjecanju, sada je Bosna i Hercegovina jedno podijeljeno drustvo u kojem tri najvece etnicke grupe vise zive jedni pored drugih nego zajedno´´.
U pismu se jos negira postojanje ´´Holandsko-bosanske zajednice´´ u Holandiji, kako je stoji u parlamentarnom prijedlogu stranke ´´DENK´´, vec da su u pitanju zasebne etnicke grupe koje kao takve i djeluju i nastupaju. (…)
´´Zato smatramo da je u provodjenju prijedloga o gradnji ´´Srebrenica monumenta´´ kolegij gradonacelnika i gradska vlada obavezno trebao uzeti u obzir ucesce i predstavnika bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Najveca koncentracija Srba, medju kojima i bosanskih Srba je upravo u regiji Rijnmond (Rotterdam) i zato savjetujemo kolegij gradonacelnika da u predstojece razgovore ukljuce i druge etnicke grupe porijeklom iz Bosne i Hercegovine´´.
Na kraju pisma, potpisnici ove molbe isticu da gradnja spomenika iskljucivo za zrtve Srebrenice ne vodi pomirenju izmedju etnickih grupa porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Holandiji pa nude i rjesenje.
´´Mi podrzavamo inicijativu da, ako opcina Rotterdam vec misli graditi spomenik za zrtve rata u Bosni i Hercegovini da to bude u sirem smislu, za sve zrtve rata iz bivse Jugoslavije, pa da to bude jedinstveno mjesto sjecanja za sve ratne zrtve, neovisno o vjeri ili etnickom porijeklu. Takvo mjesto bi moglo doprinijeti pomirenju medju etnickim grupama iz bivse Jugoslavije. Gradnja monumenta iskljucivo za zrtve Srebrenice doprinijet ce upravo suprotno- daljoj polarizaciji medju etnickim grupama iz bivse Jugoslavije koje u Rotterdamu i Holandiji zive u velikom broju´´, kaze se na kraju otvorenog pisma/molbe predstavnika SPC i srpskih udruzenja u Holandiji upucenog opcinskim vlastima Rotterdama.
Pismo su na memorandumu Zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne parohije Svete Trojice Rotterdam potpisali:
Vojislav Bilbija, rektor, vladika Svete pravoslavne parohije ´´Svete trojice´´, Rotterdam
gospodja N.Canak, predsjednica Srpskog kulturnog drustva ´´Vuk Karadzic´´, Rotterdam, gospodin M.Vukas, predsjednik Srpskog omladinskog prijateljstva (SOP) Rotterdam,
gospodin M.Barjaktarovic, predsjednik Srpskog kulturnog i informativnog centra ´´Stefan Nemanja´´ iz De Meerna i
gospodja C.J.M. Grbic-Buddingh, predsjednica Srpskog informativnog i kulturnog centra u Arnhemu.
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

Komentariši