Burek blog i Srebrenica: ´´KAKO HRVATI NAPRAVE VJERSKI SKUP NA BLEIBURGU!´´

Skoro dvadeset godina pratimo sve oko Srebrenice u Holandiji, odlazimo na tuzne godisnjice, promocije, sudske procese u Den Haagu i vrlo cesto pisemo o njima, ne prezajuci ni od kritike.
Cinili smo to u formi vijesti, osvrta, poziva, humanitarnih akcija, ali i angaziranim prilozima kako na ovom blogu tako i na bh portalima i listovima u domovini. Bili smo redovito dobronamjerni u kritici, kad je bilo povoda za nju, a posljednja je neshvatljive promjene u ´´Srebrenica herdenking´´ u Den Haagu 11 jula o cemu smo u vise navrata pisali prosle godine.
Ukratko, Organizacioni odbor je na evaluaciji skupa u Utrechtu potpuno neocekivano 2016 godine nadglasao holandske organizacije i predstavnike u tom tijelu i na mala vrata u programm ugurao klanjanje dzenaze namaz, vaz efendije, vise ilahija i vjerskog sadrzaja.
Nije to vise bila gradjanska komemoracija kakvu je znamo 20 godina, a u njoj je od vjerskog bila samo Fatiha koju bi naglas proucio roterdamski imam.
Od 2016 godine sve se tumbe promijenilo a u IZ Bosnjaka Holandije su likovali bas kao da je rijec o velikoj pobjedi islama a holandske organizacije i pojedinci s dvije decenije probosanskog staza u svim projektima u i oko Srebrenice bili su prostim jezikom receno – nogirani. Nas je toga stid i sramimo se, kako smo i napisali davno u poruci holandskoj gospodi iz nevladine organizacije PAX.
E, zbog svega toga smo na portalu Oslobodjenja (www.oslobodjenje.ba) objavili kriticki tekst ´´Zasto je gradjansku komemoraciju zamijenio (polu)vjerski skup? Evo linka:
https://mojabih.oslobodjenje.ba/b-v-logovi/den-haag-zasto-je-gradansku-komemoraciju-zamijenio-poluvjerski-skup/1671?fbclid=IwAR3C9UT5F69qh1TvnjdAl8KfjDw1WpnOdTxRD5Wjn8RYcXMELVDAEqLkxlg
Dobili smo jako puno reakcija, i ako izuzmemo par izrecenih bez ikakvog argumenta, vise ´´ad hominem´´ na Facebook profilima koje slucajno upratismo, ostali su vrlo pozitivni i dali su nam nepodijeljenu podrsku.
Osim nasih intelektualaca, obrazovanih i mislecih Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji, podrzali su nas cak i neki bosanski muftije, imami, prakticni muslimani i clanovi Islamske zajednice. Nije to nebitno jer u osnovi upucene kritike je guranje vjere i IZ tamo gdje ne treba.
Na drugoj strani, kako smo zakljucili, ostali su bosnjacki nacionalromantici, politicki nepismeni ljudi, tvrdokorni i slijepi SDA glasaci i dzamijski golubovi koji ne vide dalje od nosa.
Jedan od njih, kaze ´´najlakse je nase kritikovati. Kako mogu Hrvati napraviti vjerski skup na Bleiburgu!´´ (!??)
Sta bi mu covjek odgovorio na usporedbu ´´Srebrenice herdenking´´ s ustaskim skupom na Blajburskom polju na jugu Austrije koji je uvijek pod kisobranom Katolicke crkve u Hrvata!
Na kraju, da budemo iskreni, da cemo nesto puno promijeniti s jednim kritickim tekstom na bh.web portalu ne vjerujemo, ali smo htjeli eto ´´bar vrisnuti kako treba´´, sto bi rekao rahmetli Mehmedalija Mak Dizdar, te iskazati stav da je krajnje vrijeme da organizatori bh.skupova u iseljenistvu, pa i u slucaju Srebrenice, pocnu ozbiljnije i opreznije promisljati kakve posljedice mogu izazvati neki nepromisljeni potezi.
Dok Bosnjake ionako sve vise pokusavaju ugurati u vjersku skupinu a oduzeti mu atribucije naroda, (polu)vjerski skup u Den Haagu 11 jula samo hrani autore takvih opskurnih teza.
Kome su tekbiri, efendijin vaz i ilahije na Het Pleinu u Den Haagu dika, ponos i trijumf islama, neka mu je dragi Bog na pomoci.
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

14 komentara

  1. Lijepo je da nastavljaš održavati Burek. Pročitao sam tvoje postove od posljednjih mjeseci. Vezano za ovaj o obilježavanju Srebrenice, nemam rijeci jer nisam bio posljednjih godina, a i prije toga bivalo je uvijek isto, stereotipno…… Čini mi se da postoji problem i kriza kod naših organizacija, a IZ je izgleda najbolje organizovana, pa ona određuje …..I ja sam poslije dužeg vremena objavio post na blogu, FB sve proždire ….lijep pozdrav, Leteći …..

  2. @umorni, tako je
    @gost, zanimljivo isti mi prijedlog dao jedan nas doktor nauka, ali nekako ne vjerujem da ima od toga fajde. Njima (Rijasetu) je iz dijaspore jedino bitan zekat i vitre, ako to nije ugrozeno sve je drugo nevazno i ne dotice ih. Nazalost.

  3. “Treba Rijaset obavijestiti o tome.”
    *
    Pretpostavljati? Grijeh je.
    Zvanično da ih pitaju oni koji su prvi to osmislili i zahtijevaju da se vrati na ono kako je bilo, kako su prakticirali oni koji su to obilježavanje osmislili.
    Kad dobiju odgovr tek tada imaju pravo nešto reći.
    Za sve postoji i vrijeme i mjesto!
    “Caru carevo – Bogu Božje!
    Svako Ti dobro u svako sada od srca želim!, hn. 🙂

  4. Poenta teksta je “vlasnik ceremonije obilježavanja” ili sjećanje na žrtve genocida i godišnje opetovanje upozorenja Evropi šta je dozvolila na svome tlu u XX vijeku? Šta je poenta?

    Drugo, pod ovaj termin građanski se gura toliko mnogo novoznačenja da ja više ne znam šta taj termin uopšte znači. Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a i Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama svakom ljudskom biću, naravno i građaninu, dato je pravo slobodnog ispovijedanja vjere (sa naglaskom na -slobodno-, što znači da je isto u javnoj sferi, a ne isključivo privatnoj). Imajući navedeno u vidu, nije jasno kako je to -građansko- u sukobu sa ljudskim pravom.

    Kako vidim, ceremonija obilježavanja okarakterisana je kao “poluvjerska” (šta god to značilo), što bi moglo najtačnije ukazivati na to da su, osim vjerskih, na istoj upriličeni i drugi sadržaji. Zaista ne vidim kako pluralnost može biti loša, posebno u kontekstu građanštine?!

    Elem, teza loše obrazložena i argumentovana, argumentativni niz isprekidan. Čudi me da je nekad ugledno Oslobođenje, pa bilo i na portalu, dozvolilo objavljivanje teksta sa manjkom argumentacije, logičkog niza i iščašenoga motiva.

  5. I kad smo već kod toga kako se to radi, ovako se to radi: “Yad Vashem, Uprava za obilježavanje sjećanja na mučenike i junake holokausta, osnovana je 1953. odredbom izraelskog parlamenta. Ime Yad Vashem proizlazi iz Knjige Izaije, glava 56, stih 5, “Njima dajem u kući svojoj i među zidovima svojim mjesto i ime (yad vashem), … Ime vječno dajem im, koje se nikada ne zatre. ”

    Veoma me interesuje kakva bi reakcija bila da Organizacioni odbor u Holandiji pridruži svome zvaničnom nazivu neki prigodan termin iz Kur'ana? I zašto “mirni Holanđani” (u poređenju sa divljim Bošnjacima; pardon samo su divlji Bošnjaci koji su ujedno i muslimani, kako se to tekstom u Oslobođenju implicira) ne žele više stajati i šetati uz svoje prijatelje u spomen žrtvama srebreničkog genocida, sada kada se obavlja i dženaza-namaz? Zanimljivo je da to pitanje nije postavljeno.

  6. `vasionka, hvala na reakciji.
    Cinjenice iz objavljenog priloga su fino poredane, po meni, zadovoljile novinarske standarde s izjavama svih strana a sredisnje mjesto je, nakon navodjenja glavnih mjesta u peticiji grupe Bosanaca i Hercegovaca, pitanje- zasto se jedna komemoracija gradjanskog/sekularnog karaktera, ako je bila samo Fatiha a ostalo bez vjerskih sadrzaja onda to sigurno jeste tako, a koja je uspjesna bila 20 godina odjednom zamijenila snaznim prisustvom vjerskih sadrzaja.
    Stvoren je razdor medju odnosima s holandskim prijateljima a bogme ima nas ne mali broj koji ovo jos snaznije podrzava danas nego jucer.
    Rijec je o primitivnom guranju vjere gdje je nepotrebna.
    Da li znate sta je dzenaza u odsustvu? Nikakve svrhe nema za njom u Den Haagu 11.jula. Zasto se ne klanja u Berlinu, Becu, New Yorku gdje zivi puno Bosnjaka?
    Nije rijec o nestalim licima kojima cemo klanjati dzenazu nego o mejjitima koji postoje, ali su na centralnoj dzenazi u Potocarima. Ko dolje ne moze stici, nije po vjeri duzan jer je to fardi kifaje, po fikhu.
    Da ne govorimo da na Het Pleinu u Den Haagu tesko da iko ima abdest jer ga nema gdje uzeti, ali to je ”drugi par rukava”.

  7. Neshvatljiva mi je potreba ”Vasionke” da po drugi put pokusava ismijati moj prilog objavljen u Oslobodjenju, analizirajuci svaku recenicu i zarez a posebno je groteskan pokusaj objavljivanja reakcije u ponoc da eto sto duze potraje! Ako ste toliko samouvjereni i pametni, cemu to? To je contradictio in adjecto, Vasionko.
    Ponavljamo, da tekst nije zadovoljio potrebne novinarske standarde sigurno ne bi bio objavljen. A porediti jednu nasu recenicu gdje se spominje vaz a ne ucenje imama s islamofobicnim ”Gorskim vijencem” bas je previse.
    Umjesto sto na nas gleda iz Vasione, nadmeno i mrko radije cemo je uputiti na literaturu iz logike, recimo a i pokoji citab iz islamskoga fikha o dzenazi u odsustvu, njenom karakteru, uvjetima i slicno.
    Ono sto je napravljeno u Den Haagu s programom je neprimjereno i tesko odbranjivo na ozbiljnom forumu IZ BiH iako cisto sumnjam da je Rijaset u ovom slucaju iko kontaktirao prije no je grubo izmijenjen. Ponavljam, mene je stid onog nametanja kako dzenaze tako dersa i ilahija gdje im nije mjesto.

Komentariši