Should I Stay or Should I Go: PROFESORSKU KLUPU U TUZLI ZAMIJENIO BAGEROM U HRVATSKOJ!!

O masovnom odlivu bosanskohercegovackog stanovnistva u zemlje Evropske Unije ili i dalje, ko sta nadje, znamo svi i tako je od Unsko-sanskog kantona do Gorazda i Trebinja. Da ne ide samo mladost govori i podatak do kojeg sam slucajno dosao ljetos u Tuzli.
Covjek kojeg poznajem dugo, profesor bosanskog jezika iz gradu na Jali, nezadovoljan zivotom i perspektivom odlucio je ucionicu u srednjoj skoli zamijeniti ni manje ni vise nego – baustelom u Hrvatskoj.
Zelja za odlaskom je bila vrlo izrazena, kako mi je rekao.
´´Ne mogu vise, druze, spalio sam sve iluzije da ce biti bolje´´, rekao mi je razocaranim i sjetnim glasom u basti jedne tuzlanske kafane ljetos.
Nije ga pokolebalo ni to sto ce uskoro napuniti 50 godina! Ostavio je zenu i djecu i vec par mjeseci radi na bageru i rovokopacu. Prave veliko apartmansko naselje i hotel na Jadranu.
Javio sam mu se prije par hefti.
´´Kako ide?´´, pitam.
´´Nije lose, a da ti iskreno kazem, vise se pitam sto ne odoh ranije, pa i na ovu baustelu, nego da preispitujem ovu moju odluku da u poznim godinama krecem ispocetka´´, odgovorio mi je u FB poruci.
U skoli je uzeo neplaceno odsustvo, a sve su prilike da ucionice vise vidjeti nece.
To je nasa Bosna i Hercegovina 2019 godine. A vjerovatno ce biti i u godinama koje slijede.
Nacionalisticka politika, stranacko zaposljavanje i besperktivnost cijedi sve vise ljudskih resursa nase domovine.
´´Ovdje samo ´´reset´´ cijelog drustva moze nesto donijeti, a da li je to realno´´, rece mi jedan prijatelj. Odcutao sam.
Sretno, druze na jadranskoj bausteli.
burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

9 komentara

  1. @tramvaj, ne znam sta bih na to rekao. Meni se bas steglo u zelucu kad mi covjek rece prve impresije s baustele u Hrvatskoj.
    @umorni, sve sam blizi tvom ´´tragicnom osjecanju zivota´´, glede i unatoc domovine.:)

  2. Jesi siguran da on smije upravljat bagerom?
    Prosvjetni radnici inace ne mogu bit svjedoci ili sta vec na sudu.

    Salim se, ma dosadilo covjeku intelektualni rad pa sad hoce malo fizickog, jos ako se moze zaradit bolje nego profesor, gdje ces bolje.

  3. @anack, kaze da je negdje malo radio i valjda pribavio taj certifikat, Hrvati ga testirali i bili zadovoljni.
    Nezgodno mi bilo pitati samo gdje je kolika racunica s radom u Hrvatskoj. Valja negdje spavati, hraniti se i bezbeli slati kuci novac. Baska sto nema zene i djece sedmicama…Ocigledno je da je racunicu nasao.
    A da je pozelio fizickog rada sumnjam. Bio je kulturno posvecen i aktivan covjek.

  4. @gost, vjerujem da mu je lijepo kad je zadovoljan, ali se pitam koliko se to odista moze zaraditi na hrvatskoj bausteli. Moja pretpostavka je manje od prosjeka u vodecim zemljama EU gdje nasi najradije idu ´´trbuhom za kruhom´´ a zaradjuju u najboljem slucaju nesto ispod 2000 eura. Tesko da u Hrvatskoj mogu i blizu toliko zaraditi, ali eto nas tuzlanski profesor je ipak zadovoljan.

Komentariši