Ministar Safet Halilovic: KAD NEMA POSLA, HAJMO MALO U HOLANDIJU!

Ovaj covjek na slici se zove dr Safet Halilovic. Nije obicni bosanski smrtnik. On je drzavni ministar za ljudska prava i izbjeglice. U sklopu tog ministarstva iz sastava otuznog Vijeca ministara BiH je i sektor za rad s iseljenistvom. Njega ministar posebno voli jer svako malo ukaze se prilika za lijepo putovanje koje nije problem pravdati -on ide posjetiti raseljene Bosance u svijetu medju kojima ce ojacati njihovu vezu s maticom. Nije mu nimalo mrsko. Dnevnice, skupi hoteli… Tako je bilo i neki dan.

Pozvalo ga da dodje u Holandiju na otvaranje prostorija Biznis kluba BiH u toj zemlji. Vjerovatno covjek nema drugoga posla pa je iz prve odlucio popuniti ionako polupraznu agendu ‘ministra bez drzave’. Beskrvni ministar cije nesposobnosti pamte i dan danas njegovi brojni studenti Fakulteta politickih nauka u Sarajevu tako je o trosku poreskih obeveznika BiH skoknuo na tri dana (!?) u Holandiju  zarad otvaranja jedne prostorijice malog bosanskog udruzenja u Roosendaalu!? I sve to u pratnji sefice za rad s iseljenistvom, koja je jedna od rijetkih drzavnih sluzbenika koja prijeti po broju letova ministru Alkalaju za brojne ophodnje bh.iseljenistvu u svijetu. Da bi opravdao takav put trebalo je ministru Halilovicu i nabrzinu sakupit kakvih predstavnika bh.klubova, odrzati sastanak, koji ce prenijeti Dnevni avaz, da se vidi ‘kako nam ima drzave’ a i da ministar nije bas prevalio toliki put tek tako. Na stranu sto to on, manirom iskusnoga uposlenika drzavne uprave,  nasu diplomaciju o svom putovanju upozna dan-dva ((!?) prije polaska na put pa skup bude sastavljen od nekolicine nasih gariba koji vode neke klubove.

Ne moze covjek uz ovo ne kazati vise ni nevjerovatno, skandalozno, jer nije prvi put od bivseg svrsenika Gazi Husrevbegove medrese. Safet ef., vjecni kadar Stranke BiH za ‘najvise drzavne funkcije’, je to tako ‘tevecelijski’ uvijek radio. Briga Nikolu Spirica za njegove ministre i potrosnju drzavnoga novca kada je siromastva na sve strane. Da ne govorimo o mjerama stednje koju provode i bogatije drzavne vlade u vremenu teske recesije.I Spiric bi ‘da mu guzica vidi puta’, samo da ga neko zovne. 

burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

6 komentara

  1. Procitao sam nedavno izjavu premijera jedne, zaboravio sam koje, ali u svakom slucaju, bogatije zemlje od BiH, koji je kazao da ce zbog mjera stednje samo ministar vanjskih poslova i on sam, ako bas bude trebalo, putovati u inozemstvo. Kod nas toga nema, pa se putuje, kako smo ovdje rekli, i zarad otvaranja prostorije jednog udruzenja na tri dana u jednu z emlju EU. To je jedini razlog za nas osvrt a ne ono sto nam imputiraju neki komentatori jucer, a koji smo zbog neprimjerenosti sadrzaja, morali pobrisati.
    F

Komentariši