21. decembar/prosinac – Dan rudara: RUDARI, SRETNO!

Burekblog-team čestita svim rudarima Dan rudara.
Od lijepih vijesti su te da bi:
– konačno moglo doći do
i do integracije rudnika uglja i "Elektroprivrede BiH" (avaz ),
– da je završen spomenik u čast Aliji Sirotanoviću u krugu rudnika Breza, ali i spomenik za nastradale rudare u dvije velike nesreće i
– da su ova i naredna godina na nivou "Arcelor Mittal" kompanije proglašene su godinama zaštite na radu. (koliko god to ličio na formalni PR potez, ima itekako smisla)

Interesantan tekst o hljebu sa sedam kora donose nezavisne.com: "Praznik svaki dan kad izađu živi iz jame"
Iz pomenutog teksta sam izvukao par interesantnih stvari koje treba imati na umu kada pomislite da vam je teško na poslu:

Kaže jedan miner:
– "Poznata je ona izreka da miner griješi samo jednom. Mi u grupi kažemo dva puta, jer prvi put miner grešku napravi kada izabere ovaj posao"

– Rudnici
su najveći "proizvođači" invalida rada. Samo u tri rudnika, Zenici, Kaknju i Brezi, ima oko 600 invalida rada. Neki su zbog stepena povreda i bolesti određeni na druge poslove ili su na čekanju dok se za njih ne otvori neko radno mjesto.

– Imate malu platu? Pazite izjavu: "Teško se preživljava sa 450 KM plate i 140 KM toplog obroka. Kao rudarski tehničar u Rudniku mrkog uglja Breza radim već 20 godina i ako Bog da – za pet godina ću u penziju. I sin mi tu radi. Svim svojim kolegama povodom Dana rudara bih zaželjela puno sreće, jer nama je praznik svaki dan kada izađemo iz jame živi", kaže Zuhdijeta Zaimović.

– U rudniku Breza prosječne plate prije godinu-dvije bile od 280 do 300 KM, a sada su 600 KM.

– "Ovdje sam već dva mjeseca i sada ću primiti prvu platu. Princip je da imate jednu narađenu platu. Siguran sam da će biti bolje nama rudarima", kaže Adnan, jedan od rudara za nezavisne.com

ovi ljudi rade na dubini od 300 do 600 metara. Zbog nedostatka savremenog transportnog sistema ispod zemlje do radilišta ih dijele tri do četiri kilometra koje prelaze pješke. To rudare umara već u startu. Gube potrebnu snagu.

– Rade sa mehanizacijom koja je stara više od 25 godina i ni remont nemaju često jer to iziskuje velika novčana sredstva. U pravilu, mehanizacija i mašine se moraju mijenjati svakih sedam godina, a oni su primorani raditi i s onom koja je stara više od dvije decenije

Nema tu nikakve  misterije niti ima smisla postavljati pitanje "odakle elan rudarima?" – porodica se prehraniti mora!

by BKHND

burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

1 komentar

Komentariši