beats by dre cheap

Izgradnja cesta u BiH: NEUM NAPOKON U CESTOVNOM ZAGRLJAJU S OSTAKOM BiH

Gledam ovu sliku u prilogu koja govori o gradnji ceste izmedju Neuma i Stoca a koja se sve vise vrti i postavlja tamo gdje ljudi diskutuju o gradnji cesta u BiH. Boze, koliko uopce znamo vlastitu zemlju. Neum i njegovo zaledje gradi cestu.

Bezbeli, ne ono kako smo navikli iz pravca Granicnog prelaza Doljani jer tada izadjemo iz BiH pa nakon nekih pola sata ili vise voznje kroz Lijepu njihovu, ponovo udjemo u BiH i to u Neum, jedini bosanskohercegovacki grad na Jadranu. Nonsens. Malo je drzava na svijetu koje si to dozvole.

Kako god, da skratimo, nakon 40 godina neshvatljivog skanjivanja, kako drzavnih organa bivse zajednicke drzave do ovih danasnjih u BiH, krenulo se s mrtve tacke. Neum napokon nece biti povezan samo serpentinama i skoro kozijim stazama od nekih 40 km s ostatkom BiH, vjerovatno najgore po mnogima sto BiH ima a zove se cesta, od kojih se smuci voznja i najsaburli vozacu, vec finom magistralom kakvu i zasluzuje pomorski grad.

Federlana vlada je eto odrijesila kesu, i ako ne bude nekih nepredvidjenih problema, oko 14 km ceste vec do juna, od Neuma prema Stocu ce biti uredjeno i asfaltirano ''kako Bog zapovijeda''.
Dva tunela su takodjer pred otvaranjem a dobra vijest je sto ce se odmah moci prikljuciti na staru cestu i tako izbjeci patnja od voznje.. Ostaje jedna dionica blize Stocu (iz pravca Drenovca) koja je u tenderskoj proceduri i dva manja sastojka koja tek treba da eksproprisu zemlju pa krene s tenderom.
Uskoro ce blizu 40% biti u potpunosti izgradjeno a izgledno je da do 2020 godine oko 65%-70%  ceste Neum-Stolac bude gotova a vrlo mali dio u gradnji. Vjerovatno do 2021 ili 2022 g. bude sve u komadu zavrseno jer novac je prakticno osiguran.

E, sad. Ne treba pricati koliko ce to biti vazno da ostatak BiH stigne na more bez guzvanja u Doljanima, i tako kroz svoju zemlju dodje na vikend ili duze na more i usput uziva u lijepom pejzazu novootkrivog kutka domovine.

Povecat ce to i prihode kako Neumu tako i BiH a i otvoriti jedan nepoznat dio nase lijepe zemlje turistima i putnicima namjernicima.

Zar to nije lijepa vijest u moru losih?

Mogle su se ove pare u budzetu F BiH bezbeli davno naci kada se zna na sto se sve trosilo, sasvim sigurno jer je turizam jedna od rijetkih grana privrede koja ni izbliza nije iscrpila sve nase mogucnosti u punjenju budzeta grada Neuma a tako i F BIH. Da ne govorimo da bi se time ispravila nepravda prema generacijama jednog dijelu BiH koji je skoro slijepa ulica i u cestovnom mraku. Kako rekosmo, saznat cemo s izgradnjom nove ceste nesto vise o tom dijelu BiH.

Uzgred, davno sam u popisu stanovnistva BiH otkrio kako u Neumu zivi i 4% Bosnjaka (prema popisu 1991 g. 190 a po posljednjem 2013 samo 63!) pa tako niko ne moze govoriti o ekskluzivno hrvatskom gradu, ma koliko bi neki zeljeli da on ''ne sijece'' kteritorijalni kontinuitet Hrvatske. Ima saka, naravno, Bosnjaka na obali, u samom gradu, s apartmanima za iznajmljivanje, koji dolje i zive, ali skoro svi ti neumski Bosnjaci su se ugurali u dva mala sela Rabrani i Cerovo. Odatle su, zapamtio sam, Tucakovici.

Mic po mic, kao i sve u Bosni, polahko se eto i Neum otvara i upoznaje svoje zaledje prema ostatku zemlje. Vec ovog ljeta, nasa je preporuka, mnogi koji ljetuju u tom pomorskom gradu a ne zele biti u kolonama u Doljanima, mogu upoznati nove kutke domovine i sigurno brze stici na more.
Sretan put!

burek
http://burek.blogger.ba
04/04/2019 16:30