beats by dre cheap

Bosanski nepoznati genijalci u svijetu: NEDZAD GLUHBEGOVIC

Jedna vijest sa stranica ´´Oslobodjenja´´, onih gdje obavjestavaju koga je od nas proteklih dana otelo bosanskom gradu i selu, kako u domovini tako i u iseljenistvu, svejedno, bas me dobro bocnula. Na njoj pise da je u holandskom Utrechtu umro emeritus prof.dr Nedzad Gluhbegovic (na slici). U 85-oj godini.

Koliko ima Bosanaca i Hercegovaca koji su ikada culi za Nedzada Gluhbegovica? Ako izuzmemo uske naucne krugove, pazljive studente medicine, neke strastvene hronicare Sarajeva, vjerovatno jako malo.

E, ovaj nas rahmetli Nedzad je od 1971 godine, od Kartuma (Sudan) do Utrechta gradio sjajnu naucnu karijeru, istrazivaca profesora, voditelja katedre za anatomiju na univerzitetima medicine u pomenutim gradovima. Posebno se specijalizirao u anatomiji mozga gdje je ostavio dubok trag u svijetu medicine. Jako je bio zbog toga cijenjen u medjunarodnim naucnim krugovima.
Da je to tako pokazali su njegovi kolege u velikim nacionalnim udruzenjima strucnjaka u anatomiji.

Tako je nas Nedzad bio clan Americkog udruzenja anatomista, Njemackog udruzenja anatomista, nekoliko akademija nauka... Dobro, neko ce reci da je ispred njegovog imena stajalo ´´nizozemski profesor i naucnik´´, tacno je to, bili su to i mnogi drugi znanstvenici i uglednici u svijetu, ali ime i porijeklo je neizbrisivo i neotudjivo i obiljezi covjeka cijeli zivot.

Nedzad je bio Sarajlija i Bosanac s holandskim pasosem o kojem eto, haman do njegove smrti skoro da nista nismo znali. A bio je od onih bosanskih genijalaca koji su dali puno covjecanstvu a otisli su daleko od domovine, prije skoro 50 godina.

Neka je rahmet njegovoj dusi.

burek
http://burek.blogger.ba
01/04/2019 12:52