beats by dre cheap

Sinan Sakic (1956-2018): SVI GRESIMO, SVI GRESIMO...

Krajem prosle sedmice napustio nas je Sinan Sakic (61), poznati interpretator onoga sto se u bivsim YU republikama zvalo i zove novokomponovana narodna muzika a ciji su konzumenti bili najsire narodne mase.
Vijest je rastuzila mnoge postovaoce njegove muzike jer je Sinan odista skoro cetiri decenije bio velika muzicka zvijezda bivse Jugoslavije i zemalja nastalih njenom disolucijom. Bio je to pjevac koji je znao puniti dvorane u duplom i troduplom dnevnom terminu kada bi kretao na turneje od Vardara do Triglava s njegovim ´´Juznim vetrom´´´. Sicusni Rom iz Loznice imao je osebujan glas koji je lahko dizao raspolozenje, posebno radnicke klase bivse Jugoslavije.

Na njegove nastupe dolazili su i rok muzicari u Sarajevu, priznali su to tek ovih dana neki jer kad Sinan zapjeva ´´Hej od kad sam se rodio´´, ´´Svi gresimo´´ i ostale njegove hitove dvorana bi zaigrala u transu i brzo horski nadpjevala izvodjaca.
Negdje 1987 godine, kad su Semsa, Dragana, Mile, Sinan, Kemal i njihov orkestar ´´Juzni vetar´´ bili skoro na apsolutnom vrhuncu karijere i mene srednjoskolca je nesto odvelo u sarajevsku Zetru na unaprijed rasprodanom koncertu.
Iako sam odrastao uz ´´Bijelo dugme´´, ´´Merlina´´, ´´Azru´´, ´´Parni valjak´´, ´´EKV´´ napadna reklama koncerta natjerala me da jedini put u zivotu svjedocim zivom nastupu Sinana Sakica. Jucer cu na Fb saznati da je istom koncertu prisustvovala i sarajevska alternativna scena, s Nadrealistima, recimo.
Malo toga je ostalo u sjecanju od prije tri decenije, ali slike krcate i zadimljene Zetre, veliki stejdz i mala pojava u bijeloj kosulji i sakou i dan danas su jasne kao dan.
Znam da je bas ta ´´Hej od kad sam se rodio´´ digla sve na tribinama dok je prepuni parter odavno skakao i pjevao. Tako smo i mi krenuli, pjevajuci i skacuci, sudarajuci se s prvim do nas. Nikad necu zaboraviti omalenog Salku maturanta cija se dzins jakna dizala visoko iznad pupka kad god bi se odvojio od drvene stolice s podignutim rukama.
Sinan Sakic je bio muzicka mega zvijezda jednog vremena ciste i nepatvorene emocije kakvu valjda imaju samo nasi Romi kad zapjevaju.

Tesko se nosio sa slavom i brzo stecenom bogatstvu, sto je i sam priznao.
Od cigareta i alkohola se nije odvajao niti jedan dan ´´iako se to na sceni nikad nije dalo primijetiti, tamo sam bio od pocetka do kraja pribran da odradim sto se od mene ocekuje´´, govorio je. Dosla je i droga sto ce ga u konacnici kostati teskog oboljenja i prerane smrti sesnaestoga dana mubarek ramazana.
Premda je pred kraj zivota pokazivao interes za budizmom Sinan Sakic je na drugi svijet ispracen dzenazom i muslimanskim obicajima a ukopan na muslimansku parcelu gradskog groblja u Loznici u prisustvu velikog broja njegovih kolega s estrade i javnoga zivota Srbije i Bosne i Hercegovine gdje je i stekao najvecu slavu i postovanje.

Koliko god se neko od nas danas pomalo stidio to priznati, a ima takvih na sve strane, Sinan, nesumnjivi kralj novokomponovane naredne muzike bivse Jugoslavije je bio vazan dio nasih zivota bez obzira koju muziku slusali i kako bili odgojeni.
Neka je rahmet dusi Sinanovoj.

burek
http://burek.blogger.ba
07/06/2018 16:31