beats by dre cheap

IZ BiH između vjere i političke Turske: OTKUD DOVA U BEGOVOJ DŽAMIJI ZA TURSKE VOJNE OPERACIJE U SIRIJI?

''U dvije najpoznatije sarajevske džamije u petak (jucer, 26.1.2018 g.)je održana molitva za vojnike vojske Republike Turske i njihovu kampanju u Siriji. Molitva ili dova proučene su u Gazi Husrev-begovoj i Carevoj džamiji u znak podrške akciji “Maslinova grana” koja se vodi na sjeveru Sirije. Riječ je o turskom vojnom pritisku koji je počeo 20. januara, a za cilj ima eliminaciju snaga Demokratske Federacije Sjeverne Sirije i kurdskih pobunjenika''.

Ovako je glasila vijest koju su danas prenijeli najcitaniji portali u BiH. Malo je reci kako smo ostali u nedoumici kuda ide IZ BiH.

Zar smo toliko u bedaku, sto bi rekli susjedi Hrvati, i zivotu u sjeni ''majcice Turske''? A mozda je sve samo do lukavog atasea za vjerska pitanja Ambasade Republike u Turske u Sarajevu koji je samo vjesto iskoristio momentum i isposlovao ovu dovu od reisa Kavazovica pa skorasnji susret Bakira Izetbegovica i Aleksandra Vucica kod Recepa Tayyipa Erdogana u Istanbulu, nezabiljezen u historiji diplomatskih odnosa ove dvije balkanske drzave s Bosforom, vidio kao u sansu da prikupi neki poen kod sefova u Stambolu a mi nepripremljeni kao mulci, rekli ''moze, sto da ne za bracu Turke''. U pitanju je ''sigurnosna prijetnja s juga Republike Turske'', je li, pa da poguramo i nasim dovama.
Dakle, jednostavno receno, dotle je doslo da ce ne Stambol ''iz daleka'', vec turska ambasada u Saraj'vu i telefonom za ''tursku stvar'' narucivati ne samo dove u Begovoj dzamiji vec i demonstracije a sutra i jos nesto vise od hudih i nezasticenih Bosnjaka Bosne i Hercegovine.

Znamo da danas nije lahko biti ni reisu-l-ulema u BiH a jos gore ono sto se kolokvijalno zove bosnjacko politicko rukovodstvo koje nekad izgleda kao guske izgubljene u magli, a i mi zajedno s njim. Ali cemu, pobogu brate dove i uzdignute bosnjacke ruke u Begovoj i Carevoj dzamiji za turske vojnike koji idu da biju gerilce Demokratske Federacije Sjeverne Sirije i kurdske pobunjenike, dakle, drugu grupu muslimana, kakvi su da su, ali muslimana?

Niko BiH nije pomogao tokom agresije na nasu zemlju kao Islamska republika Iran, to sam cuo iz vise ozbiljnih izvora pa hocemo li i njima sutra uciti dove za vojne operacije ''proiranskog Hezbollaha'' u Libanu, neke buduce upade i selektivne akcije mozda Revolucionarne garde u Siriji, Iraku i slicno?

Osjecam se tako jadno i bijedno ovo subotnje jutro citajuci vijest s pocetka ovog posta i pitam se zar nismo bar kao politicki narod, ''bez kojeg se nista vise u i oko BiH ne moze odluciti'', kako nam drcno i prkosno znaju kadkad poruciti nasi nacionalni lideri s govornica, mogli bar IZ BiH zastititi i ostaviti cistom kakva je bijela ahmedija imamska u vec preko sest stoljeca dugoj tradiciji ispovijedanja islama u BiH?
Dokle i zasto se ono malo preostalog dostojanstva hudih i nesretnih Bosnjaka gazi i potire? Dokle cemo saginjatu glavu i ispunjavati zelje i kojekakvim moralistima za vjeru iz turske ambasade?
Zasto smo si to dopustili, reis efendija Kavazovicu?

burek
http://burek.blogger.ba
27/01/2018 14:52