beats by dre cheap

Bošnjaci i politika: ŠTA BI ČEDO BEZ BOŠNJAKA?

Cedomir Jovanovic(45), kao sto je mnogima poznato, dugogodisnji je lider opozicione LDP u srbijanskom parlamentu, male stranke koja opstaje zahvaljujuci kvaliteti njenog predsjednika, regionalno poznatog jos od rusenja Slobodana Milosevica. Paznju bosanskohercegovacke javnosti izaziva dugo zbog principijelnih stavova o odgovornosti Srba i Srbije za rat i genocid pocinjen na prosturu bivse Jugoslavije devedesetih godina prosloga stoljeca sto je u potpunoj suprotnosti s vecinskim stavovima istoga parlamenta, a da ne govorimo o bosanskim Srbima. Mnogi od njih bi tog Beogradjanina najradije vidjeli da zavrsi kao i njegov politicki ucitelj Zoran Djindjic.
Na posljednjim izborima Cedo Jovanovic isao je u koaliciji s sandzackom bosnjackom strankom, ako se ne varam, i na jedvite jade usao u Parlament. Tamo je, naravno omiljena meta radikala na celu s Seseljem koji i dalje pokazuju mracno lice nacionalisticke i sovinisticke Srbije iz ratnih devedesetih godina kada su skoro svi balkanski Srbi gurnuti u projekat Velike Srbije, sna koji zivi, nazalost u glavama jos uvijek dobrog dijela balkanbskih Srba.
No, zanimljivo je pratiti popularnost i uticaj u javnom diskursu mladog srbijanskog politicara. I povrsan pogled na drustvene mreze dovodi do jasnog i nedvojbenog zakljucka, Cedo Jovanovic bez Bosnjaka ne moze. Jucer se slikao na Facebooku s familijom obiljezavajuci slavu Arhandjelovdan, iako javno govori da je ateista. To je manje bitno u ovoj prici. Dok desnicarska Srbija u njemu vidi srpskog izdajnika i slugu Zapada i ne libi se javno ga napasti i vrijedjati zbog cega dugo ima policijsku zastitu, preko 90% komentara izrazite podrske od bar 300 u prvih par sati od objave su - Bosnjaci. Ne vjerujem da su to sandzacki Bosnjaci koji mu jedini mogu dati glas da opet bude u srbijanskome parlamentu. To su bosanski Bosnjaci, Bosnjaci iz dijaspore koji mu cestitaju slavu kao najrodjenijem, najdrazem, s rijecima prisnosti i dragosti da je to nemoguce sresti u bilo kojem rasponu odnosa druga dva naroda na Balkanu.
Cini se, samo Bosnjaci mogu toliko da vole i podrzavaju nekog cestitijeg Srbina i Hrvata samo ako on icim pokaze prst obraza zbog zrtava genocida u Srebrenici, MIlosevicevog rezima i i danasnjeg nacionalizma koji je unazadio Srbiju kao i cijeli Balkan itd. Neki ce reci - jadno i tuzno, kakav smo mi to narod i slicno! Covjeka to zbuni i pita se, pa gdje su njegovi Srbi? Gdje su glasaci Cedomira Jovanovica od Subotice do Novog Pazara?
Zar ce se samo Bosnjaci iz BiH diviti i podrzavati covjeka koji samo govori istinu i ne pristaje na falsifikate srpskih nacionalista o ratu u BiH i genocidu u Srebrenici, koji se svako malo negira. U Hrvatskoj se nedavno u politickom zivotu pojavio zanimljiv lik imenom Ivan Pernar, ostar i glagoljivi kriticar HDZ, saborski zastupnik koji plijenu paznju posebno medija. I pogodite ko ga na FB blagosivlja i odusevljeno pozdravlja svaki korak - opet nasi Bosnjaci!?

burek
http://burek.blogger.ba
22/11/2016 09:21