beats by dre cheap

Referendum u RS: NEMOĆ BOŠNJAKA, ILI KAKO (O)DBRANITI BOSNU?

Sta da se radi dan nakon odrzanog referenduma u manjem bh. entitetu za ciji se rezultat unaprijed znalo? Je li odista samim cinom referenduma kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim automatski suspendiran Dejtonski sporazum koji je kao mirovni ugovor zapravo Ustav BiH i da se od danas vracamo na Ustav Republike BiH, koja je 6 aprila 1992 godine barbarski napadnuta sa svih strana? Ko treba povuci prvi potez?
Puno je pitanja u bremenitom danu dvadeset sestog septembra 2016 godine u BiH gdje jedna strana (Srbi) slavi jer joj se eto hoce i moze da radi sta hoce i jos pri tome ruga svima a druga (Bosnjaci) i poduzeli bi kao nesto, ali ne zna sta cekajuci da medjunarodni protektori makar urade nesto iz bogatog opusa za koji su masno placeni. Ima i treca, to su nasi Hrvati. Njih ova sva frtutma najmanje zanima i brine. Osim, dabome onog dijela u kojem Dragan Covic pokusava izvuci korist za stvaranje 'hrvatskog entiteta'!
Sta je ocigledno i povrsnom posmatracu na bh. prilike u ovim danima? Nema sumnje to je - nemoc Bosnjaka da ista promijene i icim uzvrate. A i postavlja se pitanje kako bi to Bosnjaci mogli promijeniti stvari na terenu, prakticki bez iole ozbiljnijih instrumenata sile i institucionalne politicke snage?
 Za razliku od 1992 godine kada su imali cijelu zemlju pod kakvom-takvom kontrolom izvrsne vlasti, danas im je 49% teritorije manjeg entiteta skoro apsolutno nedostupno, i de iure i de facto, ako se izuzmu jace bosnjacke enklave u Janji, Zvorniku i Kozarcu koje ne bi mogle nista napraviti osim strepiti za fizicku sudbinu. A i da bi se danas ista promijenilo na terenu trebalo bi vojno-policijskim sredstvima prinude pokrenuti te snage preko Vlasica, Teslica, Majevice. Da li bi to znacio rat Federacije s manjim bh.entitetom, sta s Oruzanim snagama na Manjaci, recimo i u drugim garnizonima RS? Nema sumnje, znaju to Srbi ili njihovi nalogodavci dobro i zato bahato njihov gubernator iz Laktasa porucuje da zna da Bosnjaci ne mogu nista uraditi.
Dobro, postoji na drzavnom nivou SIPA, ogranicenih kapaciteta samo za hapsenja i manje policijske intervencije kojom uzgred zapovijeda Srbin iz RS, ali i dalje bode oci potpuna nemoc tzv.bosnjacke politike koja se titulira kao temelj bh.drustva, narod koji bi trebao domacinski da se odnosi i bude najodgovorniji u toj golemoj kuci.
Nesluzbeni vlasnik RS, Milorad Dodik ide dalje. Jedan referendum je ispucao sada za lokalne izbore koje ce tesko izgubiti a drugi ima spremljen, ozbiljniji, 2018 godine, o definitivnom odcjepljenju entiteta nastalog na masovnim grobnicama nevinih Bosnjaka i Hrvata.  Bosnjacima je opet da upiru u medjunarodnu zajednicu i gurkaju Inzka da nesto ucini, upotrijebi ovlasti i da istovremeno saburaju. Ali tudja ruka svrab ne cese, pa ne znam kako ce ni sada.
Nikome se ne ratuje, hladnoca bajti na Treskavici,Vlasicu, Majevici, lede krv u zilama svima koji su iskusili ista od ratnih strahota. Ima opet i onih koji kazu, da treba otvoreno vrisnuti i kazati- ili nam dajte da zivimo ikoliko kao vase civilizirane zemlje, gospodo medjunarodni zvanicnici, ili nas ukinite, raselite, da znamo sta nam je ciniti sutra, ili nam dajte puske da se potucemo pa prezivjet ce valjda neko - da uziva u ovoj ljepoti!

burek
http://burek.blogger.ba
26/09/2016 22:41