beats by dre cheap

Reis Husein ef. Kavazovic: NI VLAH NI BALIJA!

Sto si dalje od Bosne, otprilike si sve 'desniji' i radikalniji, tako nekako glasi politicka krilatica o nasem iseljenistvu. I nije samo u Bosnjaka, isto je, cak i izrazenije kod nasih komsija Srba i Hrvata. Na tom fonu kao da je bio i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef.Kavazovic kad je u svicarskome St.Gallenu prije par dana porucio okupljenim dzematlijama 'da ne treba dopustiti da Vlah vlada Srebrenicom', ciljajuci na skorasnje lokalne izbore u BiH. Htio je tako najdirektnije mobilizirati Bosnjake da se registriraju i daju svoj glas Camilu Durakovicu ne bi li osujetio namjere ujedinjenih Srba da se napokon docepaju mjesta nacelnika u tom ubijenom gradicu istocne Bosne.
Nesto je izgleda ponijelo reisa medju Bosnjacima u zemlji 'milke' i Rogera Federera. Mozda atmosfera medju iseljenim zemljacima koju je osjetio tokom visednevnog boravka u toj zemlji, mozda njihova ravnodusnost da se uopce prijave na izbore, sto je vec dugo konstanta u Bosnjaka, jer reis Kavazovic nikada nije koristio takve rijeci u svom vokabularu, koliko je poznato.
Kavazovic je dugo slovio kao odmjeren covjek i imam, kako privatno tako i kao visoki i sada najvisi bosnjacki vjerski velikodostojnik. Jutros je preko Avaza pokusao smanjiti stetu i popraviti dojam izjavom da su za njega 'vlasi i balije svi koji negiraju genocid i zlocine', ali nista ne moze smanjiti zvonjavu njegove prve izjave koja je nakostrijesila sve politicke Srbe na Balkanu. Sipaju danima reakcije i osude iz Republike Mrske, kao narucene za mobiliziranje srpskoga stada pred oktobarske izbore. Posve nepotrebne je rijeci potegao bivsi tuzlanski muftija, posebno zbog latentno zapaljive atmosfere medju etnickim grupama u BiH, (prije svih izmedju Bosnjaka i Srba) koji se svako malo, otprilike pred izbore, radikaliziraju nase odnose pa vazduh zatreperi kao da smo jucer odlozili puske na bojnom polju. Dijaspora bas umije radikalizirati cak i tako njezno i vrlo emotivno bice (horoskopski rak) kao Husein ef., kakvim ga dugo poznaje i moja malenkost.
Ova me prica podsjeca na nase Rome. Mnogi ce reci da ako kazes Cigani da je to uvredljivo, premda u mnogim indoevropskim jezicima se ta rijec odomacila, ali sta je tu bitno znati. Pa, bitno je da li se toj etnickoj grupi rijec Ciganin ne dopada ili joj je svejedno. A kazu da se ne dopada, da im je pogrdna i ne bas mila uhu. Ako se bilo kome od balkanskih Srba ne dopada spomen rijeci Vlasi u komunikaciji, a ne vjerujem da bi iko od njih bio veseo da cuje da ih neko tako zove, cemu onda u javnom nastupu uopce koristiti takvo sto!? Posebno ne reis!
Reisu je de facto 'izletilo' i sada se proliveno mlijeko ne moze vratiti. Steta sto ce jos jedan od uglednika u Bosnjaka u politicku streljanu, prije svih nasih komsija, vladara manjeg bh.entiteta. Nikada mu to nece zaboraviti Srbi. Obicni narod mozda i bi, ali politika nikad jer takav 'komad mesa na politickom meniju' mogli su samo sanjati iz Federacije BiH i Bosnjaka. Sjetit ce se i potezat ce ga kad god im zatreba.
Baska su prica nasi Bosnjaci iz iseljenistva, konrektnije oni iz dzemata u St.Gallenu u Svicarskoj koji su glupavo, bez ikakve svijesti o tezini izgovorenih rijeci reisa Kavazovica, cim prije pozurili metnuti snimljeni video na youtube, vjerovatno najboljim iPhone aparatom. Oni su svakako tu bili onako, niti ce ih plaho dotaci reisova prica da se registriraju za izbore u Srebrenici niti njegova ostra poruka da im takvo ponasanje nece biti zaboravljeno, naprotiv, bit ce im tretirano kao haram. Na jedno uslo, na drugo izaslo, oni su svakako odavno s bosanskom adresom u Ilijasu ili Sarajevu, kada vec dolaze u domovinu.
Reis efendija, bogme ova hefta je mogla biti bolja da uopce nije bilo spomena Vlaha Bosnjacima St.Gallena!

burek
http://burek.blogger.ba
27/05/2016 13:52