burek

Hasta la victoria siempre!

27.02.2020.

Akademik prof. dr Muhamed Filipovic (1929-2020): NEZABORAVNIH PET MINUTA S PROFESOROM

Jucer je u Sarajevu preselio akademik prof.dr Muhamed Filipovic, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, filozofski pisac i mislilac, politicki djelatnik i erudita kojeg ce pamtiti generacije Bosanaca i Hercegovaca.
Skoro da nema nista bitno u politickoj i kulturnoj historiji Bosne i Hercegovine od sredine sezdesetih do kraja prosloga stoljeca a da profesor Tunjo, kako su ga zvali njegovi studenti i cijela akademska zajednica, nije bio sudionik i aktivni ucesnik tih zbivanja. Bas svih, od nekih blistavih s kraja sezdesetih do neshvatljivih i razocaravajucih poteza u njegovoj poznoj zivotnoj dobi.
Mi, studenti Filozofskog fakulteta s neskrivenim divljenjem i respektom smo gledali u njegovu upecatljivu pojavu. Osim hodnika Filozofije zivotni putevi nam se nikad nisu dodirnuli pa tako ni pozdravili i pogledali u oci. Sve do jednog ljetnog dana 1990 godine. Iako odlicni djaci, nama, grupi svrsenika Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu posljednja komunisticka utvrda na Filozofskom fakultetu bio je Dzafer Poljak, sef Studentske sluzbe.
Otjerao nas je s vrata kao posljednje jadnike.

Izo Mustafic i ja tuzni u velikom holu fakulteta gdje je uvijek bilo kao u kosnici. ´´Imam ideju´´, kazem Izetu.
´´Hajmo Tunji, ako iko moze pogurati u ovom trenutku moze on.´´
Naime, kao pasionirani citalac stampe upratio sam i angazman prof.Filipovica. Mozda 7-8 mjeseci prije toga Tunjo je prakticki sam pokrenuo ´´Forum za zastitu individualnih i tradicijskih prava Muslimana´´. Bilo je to prije ikakve sudske registracije ijedne politicke partije u BiH.

Pokucamo na vrata kabineta prof. Tunje i ponizno pozdravimo. Pamtim stisak te mrsave i koscate profesorove ruke. Predstavimo se kratko a onda preuzmem inicijativu.

´´Dragi profesore, ne da nam Dzafer da upisemo fakultet samo zato sto nam je diploma medrese!, ispalio sam ko iz topa, ´´ in medias res´´. To je sramota, sta je ovo? Ne znamo sta se moze uraditi, ali mi znamo da imate onaj Forum pa eto. Znate, mi smo svi odlicni ucenici...´´ htio sam podebljati nasu pricu a profesor me prekinuo.

´´Pa nije moguce, sta im je! I tako vam rekao? – provjeravao nas je malo profesor a vec je bio ljut i mlatarao s isukanim koscatim rukama nad stolom.

´´Gdje su vam te prijave? – pitao me.

´´Evo ih, popunjene´´- odgovorim.
´´Ostavite ih na moj sto i javite se sutra, nece to ici tako!´´
Sve je trajalo oko 5 minuta.

Sutra se javimo i vidi, bogme nas zovu na neki predprijemni, kao svrsenici osnovne skole. Nimalo jednostavan predprijemni, ali mi puni znanja ´´pojedemo´´ ga. Kroz sedmicu dodje posta da sad serbes mozemo s ostalim svrsenicima srednjih skola na pravi prijemni. Polozimo i to i osvjetlamo obraz dragog profesora. Kasnije i s diplomom, bezbeli.

Toga sam se sjetio veceras s najavom sutrosnje dzenaze prof. Filipovicu. Ako ima top 5 bosanskih erudita posljednjih 50 godina u Bosni i Hercegovini, profesor Tunjo bi sigurno bio medju njima. Nezaboravna su njegova predavanja i vickaste opaske. Jedna od njih kruzi kao urbana legenda iako se desila prije naseg ulaska u hol Filozofije dok je profesor jos bio srednje dobi.
Dvije brucoskinje blizu sirokog stepenista u prizemlju fakulteta komentiraju profesore koji se penju prema kabinetima. Jedna ce primijetiti i ispratiti mrsavu pojavu jednog od njih s sesirom.

´´Vidi ovog, mrs´o, nigdje mu guzice!´´, rekne jedna i ne znajuci o kome se radi. Profesoru ni to ne promakne, imao je uho za sve. Povrati se par koraka nazad prema brucoskinji, unese joj se u lice, podigne mrsavi kaziprst i odbrusi.
´´Tacno je, kolegice, ali je zato naprijed Ajfelov toranj!´´
Takav je bio cijeli zivot.
Snagom erudicije, sto je najbolje pokazivao u javnim debatama, prosto receno ´´rasturao´´je sagovornike. Pamtit cu ga kao takvog uz zahvalu za onih nezaboravnih pet minuta u njegovom kabinetu, negdje u danima SP u fudbalu u Italiji…
Veceras sam shvatio da je bio vrsnjak mojoj rahmetli mami Ajni.
Neka ti je rahmet dusi, dragi profesore.

Inna lillahi we inna ilejhi radziun!
17.02.2020.

Bosna pred ratom: DA TE NIJE, MILORADE!

Opet ratni dobosi iz Banja Luke i Laktasa. Ponovo orkestrirano zastrasivanje raspamecenog i osiromasenog naroda Bosne i Hercegovine novim vojnim sukobom. I opet isti telal - Milorad Dodik. Je li BiH pred novim ratnim sukobom?

Svasta covjeku naumpadne, ali ko danas ima petlju nakon teske velikosrpske agresije i klaonice devedesetih reci ma nece biti rata ili ponoviti mantru o pukom homogeniziranju nacija pred nove lokalne izbore? E da bi bilo vise listica s zaokruzenim SNSD, HDZ i SDA.

´´Ko se o mlijeko opece i u jogurt puse´´, kaze stara bosanska narodna uzrecica i ne treba je zaboraviti. Bas nikada.

No, odista su nistavne sanse za novi ratni sukob na tlu Bosne i Hercegovine. Ratni poklici trebaju samo nestrpljivim liderima koji zele uci u ´´Hall of Fame´´ velikosrpstva.

A tamo nikako da se uglavi neka srpska glava koja je sklepala, kakvu takvu srpsku drzavu zapadno od Drine. A nije da ih nije bilo.

E, naseg nesretnog Laktashenka upravo to jako inspirira da krene lafo u secesiju i otcjepljenje 49% teritorije nase zemlje pored slabe centralne osovine drzave Bosne i Hercegovine, kurvanjske HDZ politike koja nastupa kao odana srpska snajka na Grmecu, ali i smusenih bosnjackih lidera i neodlucne i podijeljene medjunarodne zajednice pored kojih, cini se, sutra mogu biti poredani kontejneri Republike Mrske na razgranicenju na Vlasicu, kod Doboja, na Majevici, na sarajevskoj Dobrinji...
Sve mu se poklopili pa ne popusta u ratnoj retorici i snu o nezavisnosti RS. Koga briga o jadu i cemeru u Kalinoviku, Gacku, Sekovicima, Ozrenu...te da i proglasenje bilo kakve neovisnosti nece donijet selamet nikome. Jer ga niko ozbiljan nece priznati, osim sto ce vladati i manipulirati ljudima. Zna on dobro da ´´pohlepa i strah vladaju svijetom´´.

Ono sto se zna je da Laktashenko boluje od migrene, ozbiljnog oblika zbog kojeg je pravio i krace pauze i bio hospitaliziran u bolnici. Eto, malo se i u to uzdam, iskreno, ne bi li sta maklo laktaskoga politickog bika s bh. scene.

Da te nije, Milorade, sve mi se cini da bi netragom otislo 80% napetosti u BiH, nesrece, tuge i besperpektivnosti svih naroda u BiH i kakve takve nade u ljepsu buducnost nase zemlje.


05.02.2020.

PHISHING - Internet prevare i kako ih izbjeći

Phishing je po najjednostavnijoj definiciji internet/online prevara i zloupotreba licnih bankovnih podataka. E, taj phishing (dolazi od engleske rijeci ´´fishing´´-pecanje) me ojadio prije nekoliko sedmica. Dakle, mene su internet pokvarenjaci  - upecali. Kako?

Sve je pocelo jos u novembru a da nisam imao pojma. Naime, kad ne koristim kreditnu karticu ne gledam pregled/izvjestaj koji se salje u inbox bankovnog racuna. Jednom sam posao pogledati krajem decembra kad mi je skinuto 50 eura. Pomislim, pa to je od onog njemackog hotela za Novu godinu i odustanem.

U januarskom izvjestaju pogledam ponovo da vidim jesu li vratili, kako su obecali, vec skinute pare jer sam platio gotovinski na recepciji hotela.
Nisu slagali, ali mi se oci zakovase za dva nepoznata imena u dnu liste ciji sam kao pretplatnik pa skidaju mjesecne iznose: www.playallthis.com i www.superdeal247.com!?

Mjesecno su mi lole tako skidali po 90 i 79,99 eura, ukupno 169,99 eura! Zapravo, bilo je to 50 eura po mjesecu jer ostatak nisam licno isplatio, kako se inace radi preko debitne kartice. Time je bar privremeno steta bila manja iako je dug rastao.

Pored imena web stranica bili su cudni inozemni pozivni brojevi +4411745.... a iza njih troslovna kratica - CYP. Jasno je, bratski Kipar.

Cuj, Kipar!?

Malo razgrnem po mozdanim vijugama moju internet history. Nigdje ne nadjem web stranicu playallthis.com. Tako pokaze i history na google chrome.
Superdeal247.com se nekim cudom sjetim. Kod njih fakat jesam ispunio neki upitnik. Nepotrebno, naivno i glupo, pokajao se istog trena kad sam pritisnuo enter, ali dabome da nisam dao broj kreditne karte, posebno ne tri najvaznija broja tzv. CVC code (Card verification code), ciji cilj i jeste da sprijeci kradju i zloupotrebe kreditne kartice.
Kako je nekome uspjelo da u moje ime uzme neki ugovor s dvije web stranice a bez broja kreditne kartice, posebno ne CVC code- nemam pojma, ali je ocigledno ´´fishing´´ uspio. Upecao sam se!

Tu vec pocinje patnja ojadjenog klijenta kreditne kartice, u mom slucaju Mastercarda. Telefoniranja i polusatna cekanja da dobijes nekog iz helpdesk-a banke i izjadas mu se. Kreditnu karticu sam, bezbeli odmah blokirao.

´´Odjavite vas ugovor i sve ste rijesili, uostalom  mozda su vam to djeca uradila! Ne mozemo vam pomoci jer do vas je...´´, samo su neke od odgovora i sugestija branilaca bankovnih interesa u iz bunkera helpdesk-a.

´´Rado bih odjavio ´´subscription´´ kada bih ga imao, kazem, ali ja nisam nista narucio, nikakve potvrde dobio a ni banci nikakve dozvole nisam dao da mi se skida novac. Pojasnite mi kako da se odjavim i ja cu to uciniti´´. Naravno, teta tada zacuti.

Zapravo, ima tu zamka na koju niposto nisam htio nasjesti. Ako zatrazis da ti se prekine ugovor ti po automitizmu priznajes da si nesto imao s tim online hajducima. Tada si svakako gotov i ni premijer drzave te ne moze spasiti.

Iskreno, pokusao sam se kao odjaviti preko e-maila kojeg sam ukucao u tom nekoj anketi, tek da vidim radi li to, ima li me tamo, ali je bilo nemoguce neki ugovor prekinuti kad nema nikakve oficijalne prijave.

Nezadovoljan razgovorima s helpdeskom odem direktno u banku. Nekakav curetak, tek s fakulteta mes´cini, veli ´´hajd´ zvat cemo zajedno helpdesk, ne mozemo mi tu nista uciniti!´´
Sta cu, odem kuci.

´´Pa, cekajte, gdje cete?, zaustavljali su me.

´´Pa ja to lakse mogu sam od kuce, ionako mi ne mozete pomoci, kako ste rekli´´.

Ponovo telefon u ruke i ovaj put trazi termin za razgovor. S menadzerom.
Zero points.

Tek kad sam ponovo otisao, ovaj put u drugu poslovnicu, podigao glas i zaprijetio prijavom u policiji uspjelo mi je isposlovati da bar blokiramo buduce kradje novca i dobijem posve novu kreditnu karticu, a ne samo s novom lozinkom, kako mi je bankovni mudrac predlozio. I neka vrsta obecanja da ce mi novac biti vracen.

Rojile su mi se neke sumnje da ce me izlevatiti pa ipak odem na policiju i napravim tuzbu.
Kroz dva dana u mom inbox-u poruke (confirmation of cancellation) bas od ona dva kiparska adresata kako im je zao sto mi je ´´subscription´´ prekinuta i da im se mogu opet vratiti ako pozelim!? Cuj to!

Htjedoh im napisati, pa, gospodo, nisam se ni prijavio, bar nemam nikakvog pismenog traga, a bogme ni trazio da me odjavite, otkud sad to? Policija, nema druge.

Odustanem od nove prepiske, hajde da se bar nesto rijesilo.

Sad ocekujem i povrat novca, iako i to nije posve sigurno jer spominju samo ´´nadoknadu´´, ´´ukoliko budete imali pravo na to´´, ne i potpuno vracanje skinutog novca. Slijede razgovori i rovovska bitka.

Kako god, ljudi, izbjegavajte popunjavati online bilo kakve primamljive formulare, posebno one jeftine ´´vi ste pobjednik tog i tog, samo jos ispunite vase licne podatke, adresu, e-mail...
Sto je na prvu´´ poznatija´´ adresa i legitimnija, velika i poznata kompanija, to je opasnije jer na njoj vjesto dodaju neko slovo ili znak koji, ako niste pazljivi, ostave dojam ozbiljnog posiljaoca.

Kao sto gore napisah, i bez broja kreditne karte i onog CVC code, online hajducima je nekad dovoljno samo malo da vas dobro ojade s vasim bankovnim racunima.
03.02.2020.

NE MOŽEŠ PRAVITI ONO OD ČEGA SI NAPRAVLJEN!

´´Treba zemlju cuvati, sve covjek moze napraviti, ali zemlju ne moze jer je sam covjek napravljen od komada ispecene zemlje, kako u Knjizi stoji.
Ne mozes ti praviti ono od cega si napravljen, toga na svijetu nije bilo.´´

(Dzevad Karahasan)


burek
<< 02/2020 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2522228

Powered by Blogger.ba