burek

Hasta la victoria siempre!

18.11.2019.

Burek blog i Srebrenica: ´´KAKO HRVATI NAPRAVE VJERSKI SKUP NA BLEIBURGU!´´

Skoro dvadeset godina pratimo sve oko Srebrenice u Holandiji, odlazimo na tuzne godisnjice, promocije, sudske procese u Den Haagu i vrlo cesto pisemo o njima, ne prezajuci ni od kritike.

Cinili smo to u formi vijesti, osvrta, poziva, humanitarnih akcija, ali i angaziranim prilozima kako na ovom blogu tako i na bh portalima i listovima u domovini. Bili smo redovito dobronamjerni u kritici, kad je bilo povoda za nju, a posljednja je neshvatljive promjene u ´´Srebrenica herdenking´´ u Den Haagu 11 jula o cemu smo u vise navrata pisali prosle godine.

Ukratko, Organizacioni odbor je na evaluaciji skupa u Utrechtu potpuno neocekivano 2016 godine nadglasao holandske organizacije i predstavnike u tom tijelu i na mala vrata u programm ugurao klanjanje dzenaze namaz, vaz efendije, vise ilahija i vjerskog sadrzaja.

Nije to vise bila gradjanska komemoracija kakvu je znamo 20 godina, a u njoj je od vjerskog bila samo Fatiha koju bi naglas proucio roterdamski imam.

Od 2016 godine sve se tumbe promijenilo a u IZ Bosnjaka Holandije su likovali bas kao da je rijec o velikoj pobjedi islama a holandske organizacije i pojedinci s dvije decenije probosanskog staza u svim projektima u i oko Srebrenice bili su prostim jezikom receno - nogirani. Nas je toga stid i sramimo se, kako smo i napisali davno u poruci holandskoj gospodi iz nevladine organizacije PAX.

E, zbog svega toga smo na portalu Oslobodjenja (www.oslobodjenje.ba) objavili kriticki tekst ´´Zasto je gradjansku komemoraciju zamijenio (polu)vjerski skup? Evo linka:

https://mojabih.oslobodjenje.ba/b-v-logovi/den-haag-zasto-je-gradansku-komemoraciju-zamijenio-poluvjerski-skup/1671?fbclid=IwAR3C9UT5F69qh1TvnjdAl8KfjDw1WpnOdTxRD5Wjn8RYcXMELVDAEqLkxlg

Dobili smo jako puno reakcija, i ako izuzmemo par izrecenih bez ikakvog argumenta, vise ´´ad hominem´´ na Facebook profilima koje slucajno upratismo, ostali su vrlo pozitivni i dali su nam nepodijeljenu podrsku.

Osim nasih intelektualaca, obrazovanih i mislecih Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji, podrzali su nas cak i neki bosanski muftije, imami, prakticni muslimani i clanovi Islamske zajednice. Nije to nebitno jer u osnovi upucene kritike je guranje vjere i IZ tamo gdje ne treba.

Na drugoj strani, kako smo zakljucili, ostali su bosnjacki nacionalromantici, politicki nepismeni ljudi, tvrdokorni i slijepi SDA glasaci i dzamijski golubovi koji ne vide dalje od nosa.
Jedan od njih, kaze ´´najlakse je nase kritikovati. Kako mogu Hrvati napraviti vjerski skup na Bleiburgu!´´ (!??)

Sta bi mu covjek odgovorio na usporedbu ´´Srebrenice herdenking´´ s ustaskim skupom na Blajburskom polju na jugu Austrije koji je uvijek pod kisobranom Katolicke crkve u Hrvata!

Na kraju, da budemo iskreni, da cemo nesto puno promijeniti s jednim kritickim tekstom na bh.web portalu ne vjerujemo, ali smo htjeli eto ´´bar vrisnuti kako treba´´, sto bi rekao rahmetli Mehmedalija Mak Dizdar, te iskazati stav da je krajnje vrijeme da organizatori bh.skupova u iseljenistvu, pa i u slucaju Srebrenice, pocnu ozbiljnije i opreznije promisljati kakve posljedice mogu izazvati neki nepromisljeni potezi.

Dok Bosnjake ionako sve vise pokusavaju ugurati u vjersku skupinu a oduzeti mu atribucije naroda, (polu)vjerski skup u Den Haagu 11 jula samo hrani autore takvih opskurnih teza.
Kome su tekbiri, efendijin vaz i ilahije na Het Pleinu u Den Haagu dika, ponos i trijumf islama, neka mu je dragi Bog na pomoci.

burek
<< 11/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2513192

Powered by Blogger.ba