burek

Hasta la victoria siempre!

21.11.2019.

Rotterdam: SRPSKA CRKVA I UDRUZENJA PROTIV ''SREBRENICA MONUMENT''!

Ne pamtim da se u Holandiji u posljednje dvije decenije i po jednom pitanju od interesa i znacaja za bh.zajednicu u ovoj zemlji oglasila Srpska pravoslavna crkva i srpska udruzenja koja okupljaju bosanske Srbe. Ima ih, a kao da ih nema. I tako je bilo sve do prije nekoliko dana.

Crkvenu zajednicu (SPC) i srpska udruzenja ujedinila je - Srebrenica. Da budemo precizniji, ujedinila ih je ideja o izgradnji ''Srebrenica monumenta'' u Rotterdamu sto je na prijedlog stranke ''DENK'', 9 jula nacelno podrzao opcinski parlament, ali bez ikakvih konkretnih naznaka o njegovoj realizaciji. No, i to je bilo dovoljno za uzbunu.

Iako ih ne zanimaju nikakve aktivnosti Platforme BiH, krovne zajednice bh. udruzenja, jos manje proslave Dana drzavnosti BiH i slicno. Ne zele doci cak ni na uctive pozive Islamske zajednice Bosnjaka na proslave bajrama.
Ni baklava im nije bila privlacna, ali eto jedna inicijativa u vezi obiljezavanja genocida nad Bosnjacima Srebrenice jeste da udruze olovke i potpisu jedno pismo.

U zajednickom istupu gradskom parlamentu osim sto se protive ideji za ''Srebrenica monument'', potpisnici pisma nude i vlastiti prijedlog.

´´Krvavi rat nakon raspada Jugoslavije posebno je pogodio Bosnu i Hercegovinu. Tri etnicke grupe, bosanski muslimani/Bosnjaci, bosanski Srbi i bosanski Hrvati, u medjusobnom sukobu 1992-1995 bile su medjusobno sukobljene a tom prilikom pocinjeni su zlocini na svim stranama. Zato se protivimo formiranju slike o Srebrenici koja se provlaci u zahtjevu partije ´´DENK´´ od 9. jula dok paznje za stradanja drugih etnickih grupa nema. Kao posljedica rata u Bosni i Hercegovini koji je jos svjez u sjecanju, sada je Bosna i Hercegovina jedno podijeljeno drustvo u kojem tri najvece etnicke grupe vise zive jedni pored drugih nego zajedno´´.

U pismu se jos negira postojanje ´´Holandsko-bosanske zajednice´´ u Holandiji, kako je stoji u parlamentarnom prijedlogu stranke ´´DENK´´, vec da su u pitanju zasebne etnicke grupe koje kao takve i djeluju i nastupaju. (...)

´´Zato smatramo da je u provodjenju prijedloga o gradnji ´´Srebrenica monumenta´´ kolegij gradonacelnika i gradska vlada obavezno trebao uzeti u obzir ucesce i predstavnika bosanskih Srba i bosanskih Hrvata. Najveca koncentracija Srba, medju kojima i bosanskih Srba je upravo u regiji Rijnmond (Rotterdam) i zato savjetujemo kolegij gradonacelnika da u predstojece razgovore ukljuce i druge etnicke grupe porijeklom iz Bosne i Hercegovine´´.
Na kraju pisma, potpisnici ove molbe isticu da gradnja spomenika iskljucivo za zrtve Srebrenice ne vodi pomirenju izmedju etnickih grupa porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Holandiji pa nude i rjesenje.

´´Mi podrzavamo inicijativu da, ako opcina Rotterdam vec misli graditi spomenik za zrtve rata u Bosni i Hercegovini da to bude u sirem smislu, za sve zrtve rata iz bivse Jugoslavije, pa da to bude jedinstveno mjesto sjecanja za sve ratne zrtve, neovisno o vjeri ili etnickom porijeklu. Takvo mjesto bi moglo doprinijeti pomirenju medju etnickim grupama iz bivse Jugoslavije. Gradnja monumenta iskljucivo za zrtve Srebrenice doprinijet ce upravo suprotno- daljoj polarizaciji medju etnickim grupama iz bivse Jugoslavije koje u Rotterdamu i Holandiji zive u velikom broju´´, kaze se na kraju otvorenog pisma/molbe predstavnika SPC i srpskih udruzenja u Holandiji upucenog opcinskim vlastima Rotterdama.

Pismo su na memorandumu Zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne parohije Svete Trojice Rotterdam potpisali:

Vojislav Bilbija, rektor, vladika Svete pravoslavne parohije ´´Svete trojice´´, Rotterdam
gospodja N.Canak, predsjednica Srpskog kulturnog drustva ´´Vuk Karadzic´´, Rotterdam, gospodin M.Vukas, predsjednik Srpskog omladinskog prijateljstva (SOP) Rotterdam,
gospodin M.Barjaktarovic, predsjednik Srpskog kulturnog i informativnog centra ´´Stefan Nemanja´´ iz De Meerna i
gospodja C.J.M. Grbic-Buddingh, predsjednica Srpskog informativnog i kulturnog centra u Arnhemu.
18.11.2019.

Burek blog i Srebrenica: ´´KAKO HRVATI NAPRAVE VJERSKI SKUP NA BLEIBURGU!´´

Skoro dvadeset godina pratimo sve oko Srebrenice u Holandiji, odlazimo na tuzne godisnjice, promocije, sudske procese u Den Haagu i vrlo cesto pisemo o njima, ne prezajuci ni od kritike.

Cinili smo to u formi vijesti, osvrta, poziva, humanitarnih akcija, ali i angaziranim prilozima kako na ovom blogu tako i na bh portalima i listovima u domovini. Bili smo redovito dobronamjerni u kritici, kad je bilo povoda za nju, a posljednja je neshvatljive promjene u ´´Srebrenica herdenking´´ u Den Haagu 11 jula o cemu smo u vise navrata pisali prosle godine.

Ukratko, Organizacioni odbor je na evaluaciji skupa u Utrechtu potpuno neocekivano 2016 godine nadglasao holandske organizacije i predstavnike u tom tijelu i na mala vrata u programm ugurao klanjanje dzenaze namaz, vaz efendije, vise ilahija i vjerskog sadrzaja.

Nije to vise bila gradjanska komemoracija kakvu je znamo 20 godina, a u njoj je od vjerskog bila samo Fatiha koju bi naglas proucio roterdamski imam.

Od 2016 godine sve se tumbe promijenilo a u IZ Bosnjaka Holandije su likovali bas kao da je rijec o velikoj pobjedi islama a holandske organizacije i pojedinci s dvije decenije probosanskog staza u svim projektima u i oko Srebrenice bili su prostim jezikom receno - nogirani. Nas je toga stid i sramimo se, kako smo i napisali davno u poruci holandskoj gospodi iz nevladine organizacije PAX.

E, zbog svega toga smo na portalu Oslobodjenja (www.oslobodjenje.ba) objavili kriticki tekst ´´Zasto je gradjansku komemoraciju zamijenio (polu)vjerski skup? Evo linka:

https://mojabih.oslobodjenje.ba/b-v-logovi/den-haag-zasto-je-gradansku-komemoraciju-zamijenio-poluvjerski-skup/1671?fbclid=IwAR3C9UT5F69qh1TvnjdAl8KfjDw1WpnOdTxRD5Wjn8RYcXMELVDAEqLkxlg

Dobili smo jako puno reakcija, i ako izuzmemo par izrecenih bez ikakvog argumenta, vise ´´ad hominem´´ na Facebook profilima koje slucajno upratismo, ostali su vrlo pozitivni i dali su nam nepodijeljenu podrsku.

Osim nasih intelektualaca, obrazovanih i mislecih Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji, podrzali su nas cak i neki bosanski muftije, imami, prakticni muslimani i clanovi Islamske zajednice. Nije to nebitno jer u osnovi upucene kritike je guranje vjere i IZ tamo gdje ne treba.

Na drugoj strani, kako smo zakljucili, ostali su bosnjacki nacionalromantici, politicki nepismeni ljudi, tvrdokorni i slijepi SDA glasaci i dzamijski golubovi koji ne vide dalje od nosa.
Jedan od njih, kaze ´´najlakse je nase kritikovati. Kako mogu Hrvati napraviti vjerski skup na Bleiburgu!´´ (!??)

Sta bi mu covjek odgovorio na usporedbu ´´Srebrenice herdenking´´ s ustaskim skupom na Blajburskom polju na jugu Austrije koji je uvijek pod kisobranom Katolicke crkve u Hrvata!

Na kraju, da budemo iskreni, da cemo nesto puno promijeniti s jednim kritickim tekstom na bh.web portalu ne vjerujemo, ali smo htjeli eto ´´bar vrisnuti kako treba´´, sto bi rekao rahmetli Mehmedalija Mak Dizdar, te iskazati stav da je krajnje vrijeme da organizatori bh.skupova u iseljenistvu, pa i u slucaju Srebrenice, pocnu ozbiljnije i opreznije promisljati kakve posljedice mogu izazvati neki nepromisljeni potezi.

Dok Bosnjake ionako sve vise pokusavaju ugurati u vjersku skupinu a oduzeti mu atribucije naroda, (polu)vjerski skup u Den Haagu 11 jula samo hrani autore takvih opskurnih teza.
Kome su tekbiri, efendijin vaz i ilahije na Het Pleinu u Den Haagu dika, ponos i trijumf islama, neka mu je dragi Bog na pomoci.

03.11.2019.

Nedzad Ibrisimovic: DEMANTI

´´Ako ja u današnjim novinama napišem da je jedan lijep čovjek ružan, a sutra da demantujem i napišem da je lijep, ništa od toga; u najboljem slučaju taj čovjek će od sutra biti i ružan i lijep, a nikada više samo lijep. A čovjek stvarno lijep. Ali, džaba! Gotovo!

Dakle, psihološki, demanti ne postoji, ali kako to vi novinari kažete: vijest je kad pernati jastuk raspeš s balkona, a demanti je kad ideš skupljati sve ono rasuto perje.

Hajde ga skupi, uvijek će neku perku odnijeti vjetar daleko od tvog domašaja.

                                                                                                     (rahmetli Nedzad Ibrisimovic)


Sjajno napisano!
burek
<< 11/2019 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2352209

Powered by Blogger.ba