burek

Hasta la victoria siempre!

05.09.2018.

Bosnjaci u Drugom svjetskom ratu: ´´BOSNJACI SEBE PRVO VIDE KAO EVROPLJANE PA TEK ONDA KAO MUSLIMANE!´´

Citam vrlo dobru i preglednu knjigu ´´Hitlerovi inozemni dobrovoljci´´ autora Christofera Ailsby (u originalu ´´Hitler´s Renegades´´) gdje se podrobno bavi svim evropskim kvislinskim pokretima koji su pohitali pod Hitlerove skute izmedju 1941 i 1943 godine.

Bezbeli, bavi se Christofer i balkanskim kvislinzima gdje je Treci Reich vjesto koristio etnicke netrpeljivosti i aferime iz ranije historije. Dokacio se tako i nasih ´´handzarovaca´´.

No, na jednom drugom mjestu u knjizi gdje govori o Indijcima u SS trupama navest cemo zanimljivo otkrice jednog njemackog oficira koji je sondirao trziste potencijalnih Hitlerovih dobrovoljaca medju muslimanskim narodima.

U to vrijeme, lokomotiva tih nastojanja bio je izrazito antibritanski nastrojeni jordanski muftija Amin Al-Husseini, veliki muftija Jerusalema, koji je puzio po Hitlerovim minderima u nastojanjima da njegovom ahmedijom i autoritetom u muslimanskome svijetu okupi sto vise muslimana u Wehrmacht. Imao je finih uspjeha Amin ef., ali se taj nesretnik nije ni po cemu vrijednom upisao u historiju, naprotiv, ukaljao je ahmediju zauvijek i ispisao jedno od najruznijih poglavlja Drugog svjetskog rata iz galerije autoriteta islamskoga svijeta.


Helem, da se vratimo Gottlobu Bergeru, njemackom SS Obergruppenfuhreru, koji je direktno Himmleru raportirao o uspjesima regrutiranja muslimana u jedinice njemacke armije.

Naime, taj mudrac je htio da pod jedan bajrak okupi indijske i bosanske muslimane mislivsi da im je vjera dovoljna platforma da se uhvate pod ruku.

U njegovom izvjestaju novembra 1941 godine on pise Himmleru slijedece: ´´Indijski muslimani sebe na prvom mjestu vide kao Indijce a Bosanci kao Evropljane i ovo nece ici´´.

Tako je i bilo. Nista nije bilo od indijsko-bosanskih handzarovaca.

To sramotno poglavlje historije Bosnjaka u Drugom svjetskom ratu, u kojem srecom nije bilo masovnijeg odziva, daleko je iza nas, a moja malenkost je eto izdvojila jedan mali pasus za nase usamljene posjetioce iz blog zajednice.

Vidite, u novembru 1941 g. Bosnjaci porucuju Himmleru da su oni prvo Europejci pa tek onda muslimani!

burek
<< 09/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2279825

Powered by Blogger.ba