burek

Hasta la victoria siempre!

01.09.2018.

Peticija Bosanaca i Hercegovaca iz Holandije: ZBOG ČEGA DŽENAZA NAKON 20 GODINA U DEN HAAGU?

Grupa Bosanaca i Hercegovaca u Kraljevini Holandiji uputila je otvoreno pismo Organizacionom odboru manifestacije ´´Srebrenica herdenking´´ koji se svake godine 11 jula odrzava na centralnom gradskom trgu Het Plein u Den Haagu a povodom godisnjice genocida u Srebrenici.

Razlog je neshvatljivo ubacivanje dzenaze namaz u program, vaz imama pred klanjanje namaza i nastup dzematskih horova koji je posve promijenio gradjanski karakter tog skupa po cemu je 20 godina bio prepoznatljiv i siroko prihvacen.
Ova promjena je nakon duzih rasprava i napetosti rastjerala nase holandske prijatelje, kojeg li apsurda, istih onih koji su iz saosjecanja prema tragediji Srebrenice i bosnjackoga naroda pokrenuli tuznu komemoraciju odmah nakon prestanka agresije na BiH tako da su sada u organizaciji ostali samo bh.udruzenja!?

Pravo je pitanje, sta je to ´´Srebrenica herdenking´´ 11 jula u Den Haagu dobila a sta izgubila dzenazom i vazom roterdamskog efendije?

Pismo prenosimo u cijelosti:

Postovani clanovi Organizacionog odbora ´´Srebrenica herdenking´´ u Den Haagu,

U posljednjih nekoliko godina mi, Bosanci i Hercegovci u Holandiji, svjedoci smo da je ´´Srebrenica herdenking´´ 11 jula u Den Haagu u dobroj mjeri promijenio karakter kakav je imao skoro 20 godina.
Tu mislimo prije svega na ubacivanje u program dzenaze namaz te nastup dzematskih horova sto izaziva glasne komentare kako medju nasim holandskim prijateljima tako i medju Bosancima i Hercegovcima na Het Pleinu.

Cinjenica da se i nekoliko holandskih nevladinih udruga nakon 20 godina povuklo iz organizacije skupa mnoge ne ostavlja ravnodusnim.

Zbog svega navedenoga, iz najboljih namjera predlazemo da uzmete u razmatranje nekoliko opaski i prijedloga:

1. Smatramo da je uvodjenje dzenaze namaz bio nepotreban korak. Ako je vec nemoguce dzenazu posve ukinuti naredne 2019 godine i vratiti program u okvire gradjanskog komemorativnog skupa kakav je bio skoro 20 godina onda bar sam vjerski cin treba svesti na dzenazu namaz a ne i govor imama na Het Pleinu koji se cini posve neprikladnim.

2. Dvojezicni program je gubljenje vremena s obzirom da se prisutnima, ukoliko ne razumiju neki od jezika, unaprijed podijeli stampana verzija kompletnog programa na holandskom i bosanskom. Treba razmisliti o prevodu dijela programa na engleskom jeziku zbog gostiju iz diplomatskog kora.

3. Ucesce horova iz IZ Bosnjaka Holandije treba svesti na manju mjeru. Nije li jedan hor dovoljan za izvodjenje uzivo ilahije ´´Nemoj zalit suzama´´ koja je ranijih godina pustana s DVD aparata? Izvodjenje himne bi mogao izvesti i neki nas muzicar iz Holandije.

4. ´´Srebrenica herdenking´´ u Den Haagu moze dati prostora za obracanje i ambasadora BiH u Holandiji kao zvanicnog predstavnika drzave Bosne i Hercegovine cime bi se podigao i nivo komemoracije. Davanje prostora samozvanim piscima s bezvrijednim i pateticnim tekstovima o Srebrenici tokom ´´Marsa mira´´ nepotrebno krnji ugled tog dijela programa.

5. Cinjenica da u organizaciji ´´Srebrenica herdenkinga´´ vise nema holandskih asocijacija slabi snagu i domete okupljanja 11 jula u Den Haagu. Treba pokusati naci bar jednu probosanski opredijeljenu holandsku nevladinu organizaciju koja bi s bh.udruzenjima zajednicki stala iza ove u svijetu prepoznatljive komemoracije.

S postovanjem,
Grupa Bosanaca i Hercegovaca iz Holandije
(imena i prezimena potpisnika peticije poznata Burek blogu)
burek
<< 09/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2255416

Powered by Blogger.ba