burek

Hasta la victoria siempre!

12.07.2018.

11. juli u Den Haagu: DZENAZA POSVADJALA HOLANDJANE I BOSANSKE ORGANIZACIJE!

Vec sest godina bosanskohercegovacka zajednica u Holandiji povodom 11 jula i genocida u Srebrenici organizira Mars mira (Vredesmars) od Wassenaara do Den Haaga. Tako je bilo i jucer a nakon simbolicnih 11 km ucesnicima se u 15 sati na centralnoj komemoraciji ´´Srebrenica herdenking´´, na glavnom trgu (Het Plein) pridruzi jos par stotina Bosanaca i Hercegovaca i manji broj Holandjana.

Vec tri godine u program je ubaceno i klanjanje dzenaze namaza u odsustvu koja je bila predmetom ozbiljnih nesporazuma bh.zajednice i holandskih nevladinih organizacija. Nije tesko dokuciti ko je bio za dzenazu a ko protiv.
Zustri evaluacijski sastanci u septembru rezultirali su i raspadom nekih godinama uspjesnih holandsko-bosanskih udruzenja kao i povlacenjem par holandskih nevladinih udruzenja koji su 20 godina stajali na celu kompletne organizacije komemoracije 11.jula.
Saradnja bosanskog i holandskog nevladinog sektora u Kraljevini Holandiji kojoj smo se nekad dicili, posebno u projektima vezanim za Srebrenicu, nakon skoro dvije i po decenije nikad nije bila na nizim granama.

Posto je bh.zajednica u Holandiji tacnije njena krovna kuca ´´Platforma BiH´´ skoro pa zamrla s radom zbog unutarnjih podmetanja i svadja sve je palo na pleca manjoj grupi bosanskih aktivista iz Srebrenice koji rade veliki i naporan posao, ali im se prije svega zbog nezamijeranja iz godine u godinu potkradaju greske i propusti u organizaciji.

Tako je i na ovogodisnjem Marsu mira, na prvoj stanki kod zatvora Scheveningen, mikrofona se docepala jedna Bosanka iz Holandije, samozvani prozaista i pisac. Malo je kazati da je bilo mucno i tegobno slusati gospodju koja je nesto napisala i valjda to jos objavila u knjizi. Tvrdimo da bi svaki srednjoskolac iz BiH a neki i is iseljenistva mogao bez problema parirati ´´gospodji sa sesirom´´.
Bez ikakvih filtera pojedinci se tako dograbe mjesta i publike koju ne zasluzuju.

Na centralnoj manifestaciji u Den Haagu bode u oci vjerski program s dzenazom koji je odjednom ubacen 2016 godine i od holandsko-bosanske vrlo uspjesne komemoracije postao prakticki samo bosanski skup ako se gleda po organizatorima. Iako je tesko egzaktno reci, ali cini se da nikad manje nije bilo holandskih prijatelja koji podrzavaju nasa okupljanja 11 jula, ako izuzmemo ponekog bosanskog zeta ili snahu iz ove zemlje.

Dzenaza u odsustvu kao prvo nije fardi ajn (najstroziji farz) vec obaveza odpada samim cinom klanjanja ´´naseg dzemata´´ iz Bosne u Potocarima. Da ne govorimo o ozbiljnijem problemu da mozda i 90% prisutnih klanja dzenazu bez abdesta jer ga nema gdje uzeti!!
Kompletna komemoracija je 20 godina bila sekularni i gradjanski skup u spomen na 8372 srebrenicke zrtve genocida na koji ozbiljne primjedbe nije bilo. Naprotiv, pobrala je visoke ocjene, privukla mnoga lica iz politickog i kulturnog zivota 11.jula da dodju i stanu medju Bosance na Het Plein u 15 sati. No, sada je dzenaza dala novu boju ovom okupljanju, a pravi vaz roterdamskog efendije pred sami namaz, bas kao da je u Potocarima, bitno mijenja karakter skupa.

Raspricao se Aldin ef. da je horilo kroz haske ´´luke i kadiluke´´ preko nikad jaceg razglasa a prepuni okolni kafici zbunjeni i u nevjerici gledali improvizirani bosnjacki dzemat s imamom na celu kako pred Holandskim parlamentom - stoji u molitvi.
Nije zgoreg nekad uci bar na tren u kozu Holandjana u ovakvim prilikama pa zamisliti kako se oni osjecaju kada vam neko 10 minuta govori na nepoznatom jeziku na skupu gdje ste draga srca dosli a potom jos i gledate molitvu na arapskom jeziku!

Druge manjine u Holandiji prave programe na holandskom i(li) engleskom uz obavezno podijeljeni letak  da se zna o cemu se govori ako nema simultanog prevodioca.
Naravno, rade to i bosanski organizatori u Den Haagu. Odstampaju kompletan program dvojezicno, ali na holandskom i bosanskom, i podijele prisutnima. To kosta novca dabome ali se za mikrofonom svake godine pojavi neka djevojka koja cita prevod na bosanski bez ikakve potrebe.
Umjesto da se mozda neki ´´summery´´ kaze na engleskom zbog ponekog gosta iz diplomatskog kora, i dalje se dupla program i na bosanskom jeziku zbog ´´poneke nane i djeda koji ne razumiju holandski´´. Neshvatljivo. Nije li ovaj performans za Zapad a ne za Istok, da pojednostavimo stvari! A zalimo se sto nam mali broj domacih dolazi na nase skupove i programe posvecene Srebrenici i slicno. Pa, kako ce doci kad ih pravimo samo - sebe i nasu publiku iako zivimo u Rotterdamu, Amsterdamu...!
Znam pouzdano da je i ove godine ponovo bilo prigovora od Holandjana i Bosanaca i Hercegovaca, kako zbog dzenaze tako i zbog ponovo nekih propusta u organizaciji. Nakon toliko godina neke prvi put nismo vidjeli. Daj Boze, ali i nakon nove evaluacije u septembru nema sumnje da ce i naredne godine Den Haagom zvoniti bosanski na sve strane a Aldin ef. vaziti kao da je u Grivicama kod Banovica.

burek
<< 07/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2255420

Powered by Blogger.ba