burek

Hasta la victoria siempre!

09.02.2018.

Heroji Žepe: ''OD BUDUĆIH ŠEHIDA ŽEPE BUDUĆIM ŠEHIDIMA!''

Nekim slucajem nabasasmo sinoc na youtube, toj velikoj filmskoj internet biblioteci, na vrlo dirljiv video zapis iz Žepe, skupini herojskih sela u istocnoj Bosni koja je od ljeta 1992 godine do jula 1995 godine organizirala odbranu, odsjecena, sama, odolijevala svim napadima i opsadi puno nadmocnijih srpskih snaga u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Na snimku napravljenom 16.12.1994 godine, u predahu borbi i cuvanja linija odbrane, pjevaju dva mlada, lijepa momka, vojnika Armije RBiH iz enklave Žepa koje je vodio nesutrasivi komandant, rahmetli Avdo Palic (na slici).

Pjesma ''Sanjo sam te sinoc brate u odijelu šehidskome'', ovih bosanskih junaka mozda samo nece rasplakati naseg blogera Umorni ili bivseg koautora ovog bloga Smash a tesko ikoga drugog ce ostaviti ravnodusnim.

Koliko samo iskazanoga ponosa u par minuta pjesme, prkosa, ali i emocije i sucuti za poginule saborce te ljubavi za domovinom koja im nikad nije uzvratila brigom i paznjom, posebno u posljednjim danima pred pad ove enklave. Molili su pomoc od politickog i vojnog vrha u Sarajevu, bar pregovore da kupe vrijeme i spase narod i vojsku. Na kraju, kada je vidio da je glavni zalog cetnickog vrha na celu s Ratkom Mladicem, rahmetli komandant Avdo Palic ce sam otici na pregovore u stab Vojske RS s Mehmed ef. Hajricem, predsjednikom Ratnog Predsjenistva Žepe. Ni jedan od njih se ziv nisu vratili a narod je sam trazio spas preko bosanskih planina i vrleti te prelaskom u Srbiju.

Pjesmu sam poslusao nekoliko puta sa suzama u ocima. Momci su je ocigledno sami napisali, ili potice iz toga kraja. Vrlo je emotivna, pravi manifest hrabrog naroda istocne Bosne u brdima oko Žepe a odpjevali su je nepogresivo pred okupljenim saborcima koji su im i cestitali na izvedbi. Sreca da je neko tada imao kameru i ukljucio je u pravom trenutku pa da znamo i za ovu stranu žepljanske ratne historije koju su ispisali njeni junaci, nadaleko poznati po otporu puno snaznijem neprijatelju. Dvije hiljade boraca Žepe posljednje borbe u julu 1995 godine docekalo je tek s oko 10000 metaka sto znaci da je svaki imao tek 5 na raspolaganju.

Na kraju pjesme jedan borac iz grupe ce u saljivom tonu dobaciti a kamera zabiljeziti, i to mi vec drugi dan zvoni u usima, kako je ova pjesma ''od buducih sehida buducim sehidima''!
Eto kakvi su bili branioci Žepe. 

Dva Žepljaka pjevaju:

''Svi sehidi sto ste pali
vjecno vam je, brate fala,
za Bosnu ste zivot dali
zbog vas sva je i ostala''

Neka je rahmet i dzennet sehidima Žepe.


burek
<< 02/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2173013

Powered by Blogger.ba