burek

Hasta la victoria siempre!

03.10.2017.

Che Guevara: 50 GODINA MITSKOG JUNAKA KUBE I LATINSKE AMERIKE!

U nedjelju i ponedjeljak Kuba i Bolivija ce obiljeziti 50 godina od pogubljenja Che Guevare, skoro mitskog junaka sezdesetih godina u Srednjoj i Latinskoj Americi. Legendarni Che ostao je upamcen po revolucionarnom zanosu u kojem je samo oruzani put dolazio u obzir za rusenje autoritarne vlasti. Kao takav, iako etnicki Argentinac, nakon studija medicine i putovanja svijetom, pomogao je u gerilskoj borbi dolasku na vlast Fidela Castra na Kubi gdje je i danas ime koje se s emocijama izgovara. I ne samo tamo.
Njegov nemirni duh vodio ga je svuda gdje je osjecao da revolucijom treba donijeti slobodu potlacenima. Posljednje odrediste je bilo Bolivija, gdje su ga izgladnjelog, ranjenog i izmucenog s borcima duboko u bolivijskim sumama, 8 oktobra 1967 godine, uz pomoc CIA agenata uhvatili pripadnici bolivijske vojske. Sutradan je pogubljen po naredbi predsjednika Borientosa, zakletog antikomuniste.
Otisao je Che, ali je decenijama ostao simbol borbe obespravljenih u Srednjoj i Latinskoj Americi kao i mnogo sire. Imao je samo 39 godina a od neustrasivih borbi nije ga sprijecila ni astma koju je imao. Ironija sudbine je da ce narednog vikenda i bolivijska vojska odati pocast velikom Che Guevari zato jer se ''kontekst promijenio'' i novi predsjednik Bolivije Evo Morales susta suprotnost Borientosa zeli biti dio komemoracije legendarnom junaku.
Na Kubi, gdje svi školarci počinju radni dan prisegom pionira zaklinjući se da će biti kao Che, središnja komemoracija održat će se u mauzoleju u Santa Clari u kojem se od 1997. čuvaju posmrtni ostaci "gerilskog junaka". Kubanski predsjednik Raul Castro, nasljednik brata Fidela koji je umro u decembru 2016., trebao bi nazočiti svečanosti u gradu gdje je Guevara, zvan "Argentinac", godine 1958. pobijedio u ključnoj bitki protiv postrojbi diktatora Fulgencija Batiste (1952.-1958.).
"Da nije stradao 1967. u Boliviji, Latinska Amerika bila bi danas slobodna, suverena, neovisna i socijalistička (...) Jer da je ostao na životu, pobijedio bi", uvjeren je njegov brat Juan Martin Guevara, 74-godišnjak koji živi u Argentini.
"Njegov moto bilo je sve ili ništa!"
Na Kubi je Che pretvoren u pravog "sveca revolucije", ističe Michael Shifter, predsjednik instituta Interamerički dijalog iz Washingtona.
"On predstavlja romantične godine revolucije, nabijene dobrom dozom utopije, pa stoga ne čudi da je postao popularan, čak mitski lik."
U cijelom svijetu, njegova kultna slika, fotografija Kubanca Alberta Korde iz 1960., (na slici u prilogu) i dalje se jako dobro prodaje, reproducirana na milijunima majica, postera i kapa koje vole mladi na pet kontinenata.
Jedan od posebnog razloga za ovaj post je i poveznica s nasim blogom. Od prvog dana postojanja Burek bloga nas motto je bio upravo Che Guevarino ''Hasta la victoria siempre'' (''Uvijek prema pobjedi'').
Neka je pokoj dusi velikog revolucionara Che Guevare!

burek
<< 10/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2147685

Powered by Blogger.ba