burek

Hasta la victoria siempre!

17.04.2017.

In memoriam-Davor Papić: ODLAZAK MIRNOG I KREATIVNOG SARAJLIJE S LIJEPIM MANIRIMA

U petak se bosanskohercegovacka zajednica u Holandiji kao i brojni prijatelji i poznanici iz Holandije i drugih balkanskih zemalja oprostila od Davora Papica (54), Sarajlije koji je nesretno poginuo u saobracajnoj nesreci blizu Brede u kojoj je proveo skoro pola svoga plodnoga zivota. Otisao je covjek koji je bio najbolji dio bh.zajednice u ovoj zemlji, miran, odmjeren, odvazan a iznad svega jako kreativan i plodan autor ciji radovi iz grafickoga dizajna sredine osamdesetih i ranih devedesitih te kasnije ostaju kao potvrda malog bosanskog cuda u tom periodu bivse Jugoslavije koji je dolazio iz grada na Miljacki.
Pokojni Davor je dizajnerski osmislio i dao im vizualni identitet veci dio pop rock scene u Sarajevu i drugim sredinama bivse Jugoslavije a posebno oko grupa Crvena Jabuka, Merlin i drugih iz sredine osamdesetih godina kada se Sarajeva kreativno nametnulo kao prijestolnica nekadasnje zajednicke zemlje. Davor je kao takav nastavio i u holandskom izbjeglistvu zajedno s suprugom Majom i sinovima koje smo poznavali, vidjali se i uvazavali. U Holandiji je organizirao i nastupe najvecih muzickih zvijezda od Merlina do Joksimovica i Colica pa je i njegov network bio veliki. Zato je tim veci gubitak ovakvog covjeka koji je imao lijepe, gospodske manire u svakodnevnom obracanju s zemljacima i svim ljudima s kojima se poslovno i privatno sastajao i dolazio u kontakt sto je plijenilo i ostalo upamceno. To je pokazao i ispracaj u Bredi, protekli petak.
Ne pamtim vecu sahranu nekog naseg Bosanca i Hercegovca u Holandiji.Skoro 500 ljudi, od kojih najveci broj Sarajlija i njegovih Bosanaca je okupiralo komemorativni centar Zuylen u Bredi a potom prisustvovalo i njegovom ukopu na istom groblju sto je najbolja potvrda kakvog smo Sarajliju i Bosanca izgubili protekle sedmice.
U Sarajevu je dobio lijep i dostojanstven ispracaj na Akademiji likovnih umjetnosti od kolega, prijatelja i sugradjana a jos veci i impresivniji je bio u Bredi, kada su pored porodice velikom broju ozaloscenih prijatelja i poznanika govorili Nino Zalica i Rada Sesic. Njihova emotivna i dirljiva obracanja u ime prijatelja i bh.zajednice potvrdili su koliko je respekta i uvazavanja Davor Papic imao kod mnogih.
Nisu to bilo mnoge poslovne relacije vec i ljudske, obicna druzenja s Bosancima i Hercegovicima, u Ambasadi BiH u Den Haagu, na kulturnim dogadjajima u holandskim gradovima gdje smo se susretali i rado razgovarali. Ostat ce praznina medju nama zbog preranog odlaska dragoga covjeka koji se rodnom Sarajevu i Bosni i Hercegovini redovno vracao svih proteklih 25 godina.
Neka je slava i smiraj dusi Davora Papica.

burek
<< 04/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2072329

Powered by Blogger.ba