11.7.1995-11.7.2017: NIKAD ZABORAVITI SREBRENICU-DON'T FORGET SREBRENICA!

Danas se navrsilo 22 godine od genocida u Srebrenici. Istinoljubivi i patriotski raspolozeni Bosanci i Hercegovci u domovini i dijaspori na razlicite nacine obiljezili su najstrasniji dan u modernoj historiji BiH, iako je ubijanje preko 8000 neduznih Srebrenicana trajalo danima, mjeseca jula 1995 godine.
Kao i svake godine centralna komemoracija odrzana je u Potocarima gdje je klanjana dzenata i izvrsen ukop 71 Srebrenicanina identificiranih u protekloj godini. Posto se proces oduzio, jedna je majka danas ukopala sina iako su u tabutu bukvalno bile samo dvije kosti. Toliko je ostalo od tog nesretnika.
Dzenazu je predovodio reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef.Kavazovic u prisustvu najvisih predstavnika bh.vlasti, diplomatskog kora, i desetina hiljada posjetilaca iz cijele zemlje i iseljenistva.
I bosanskohercegovacka zajednica u Holandiji je Marsom mira (Vredesmars) od Wassenaara do Den Haaga, pjesacenjem simbolicnih 11 km podsjetila na genocid u Srebrenici a centralni skup je bio na trgu Het Plein, ispred Holandskoga parlamenta.
U povorci Marsa mira bilo je preko 200 ucesnika, najvise Bosanaca i Hercegovaca a u povorci je bila i MIrsada Colakovic, ambasador BiH u Den Haagu.
Opet je 11 juli bio dan neprebola i tuge. Podsjecanje da Srebrenica ne smije i nece nikada i nigdje biti ponovljena.
Nikada ne zaboraviti Srebrenicu- DON'T FORGET SREBRENICA!

burekblog
"Najvece je slovo sto se samo sluti najdublje je ono sto u nama - cuti!" (Mehmedalija Mak Dizdar)

1 komentar

  1. Srebrenica,najbolnija tacka mrziteljima bosanskog covjeka,crna ruza,gorka suza majcinska,mrlja na nasoj istoriji. Srebrenica,uzdah iz ranjenih grudi i vapaj zrtava neukopanih. Nikad se nemoze ni izbrisati a ni zaboraviti.

Komentariši