burek

Hasta la victoria siempre!

20.06.2011.

Rijaset IZ BiH i dijaspora: 'RIJASET HOCE PRAVA ALI NE I OBAVEZE!?

Rijaset IZ BiH napokon se odlucio urediti odnose sa svojom iseljenickom zajednicom u kojoj zivi, po nekim procjenama, preko 800 000 Bosnjaka. Nedavno je predstavljen 'Pravilnik o novom ustrojstvu dzemata u dijaspori' koji nakon rasprave ocekuje usvajanje na Saboru IZ BiH, ali je vec izazvao vrlo oprecne reakcije u dzematima Bosnjaka u iseljenistvu. Jedna je stigla i nama od redovnog citaoca Burek bloga iz Njemacke, Sevketa Zukica, clana Mesihata IZ Bosnjaka u toj zemlji:
'Sinoć pročitah  prednacrt „Pravilnika o novom ustrojstvu džemata u dijaspori“ ili 12 stranica pravila po kojima, ako prođu ili ih mi „dobrovoljno“ prihvatimo, nikada nećemo znati ni kada smo u pravu ni kada smo u krivu, sve dok nam izgleda Ured za bošnjačku dijasporu a preko Rijaseta, a nekada Rijaset preko Ureda - to ne saopšti.
Nisam stručnjak za ovu vrstu štiva, nikada to nisam volio, ali s obzirom da se radi direktno o meni i mojoj Zajednici, koja meni ovdje u Njemačkoj znači sve i to je jedino što imam od svojih institucija, ne mogu a da blago rečeno ne izrazim čuđenje i bezbroj pitanja. Kako neki  ljudi, muslimani, koji trenutno obnašaju odgovorne funkcije, ili našim izborom ili nečijim postavljenjem, svejedno, ali obavezno za dobru platu umišljaju da je sve stvoreno i da postoji radi njih, pa i mi bez obzira gdje smo, kako nam je, kakvih problema imamo, hoće li nas biti ili neće sutra na ovim prostorima (kao muslimana), ali dok nas bude, ima majčini sinovi da slušate, da radite po našoj volji i da služite našim interesima.  A suština njihovog odnosa i obaveza prema nama, njihovog emaneta koji su preuzeli i pred Bogom, a i za koji primaju platu je sadržana u slijedećem: 
Prije nekoliko godina, nekako odmah poslije rata, u mom džematu nakon „nadahnutog“ predavanja prijašnjeg šefa Ureda, dato je na volju i nama koji smo ga željni mudrosti saslušali, da ga k'o nešto pitamo. I na moje pitanje: „Šta Ured može poduzeti da se pomognu neki džemati koji upadaju u neke nevolje?“ On mudro odgovara, citiram: „Mi ništa ne možemo tu uraditi, ko može neka opstane, ko ne može neka propane.“ Hvala mu na iskrenom odgovoru, koji je bio povod mog otriježnjenja i rastjerivanja magle.
Nakon 26 godina koliko sam u svemu ovome, iako dobro znam kako su svi džemati u dijaspori nastali, koliko su nas spriječavali da se organiziramo u Mešihat, iako sam svjedok i sudionik naših problema ovdje u Njemačkoj u koje smo upali i našom zaslugom a još više njihovim odnosom prema nama, iako sam jednim dijelom bio sudionik, učesnik i svjedok reisove „istorijske“ posjete, kako je proglasiše poslušnici kojima je do IZBNJ stalo kao do lanjskog snijega, na par postavljenih pitanja reisu koja zadiru u njihove emanete dobio sam odgovor  u formi hlupanja šakom od sto!? Zašto?! Samo zato što sam se usudio da tražim da kao odgovorni ljudi i mi ravnopravno učestvujemo u kreiranju ovih odnosa, a ne da nam se ovako potura, uzmi ili ostavi.  
I evo, osam dana nakon „istorijske“ posjete reisu-l-uleme i dalje ne mogu doći sebi - zar se tako „istorija“ piše?! Kako god, vjerujem u kur'anske riječi: vi nekada mislite za nešto da je loše a ono ispadne dobro po vas'. Šta god bilo, ta „istorijska šaka“  koja je hlupala po stolu u džamiji u Koblencu, probudila je mnoge, rastjerala maglu i pokazala pravu namjeru onih koji su preuzeli emanet pred  Bogom i pred ljudima, i pokazala nam gdje je naše mjesto u tom njihovom emanetu.
Po ovom pravilniku, koji su oni naumili usvojiti na Saboru IZ BiH, a nama ga poslali 'reda radi' kao na široku javnu raspravu u džemate da i mi damo svoje mišljenje i primjedbe, tek da se ostavi privid demokratičnosti zajednice. Cilj je, kako reis efendija reče u Koblenzu, da oni malo provjere, da li mi koji smo izabrani i u svojim džematima i u Saboru IZBNJ dosljedno prenosimo i provodimo volju širokih masa - džematlija. Hoće oni da čuju glas naroda, najboljeg na svijetu, kako mu podvlakački tepa, da bi samo nakon prve krivine pokazao koliko mu je stalo do tog naroda (džematlija). Poslije svega što smo radili u ovih 20 i kusur godina, i sve što smo uradili, sada sve predajemo sve, pa i svoju pamet na upravljanje Uredu, a da to on proslijedi Rijasetu. Jasno je da oni hoće sve osim obaveza, ili i trunke kakve odgovornosti, pogotovu ne dao Allah kakve materijalne odgovornosti: plata imamu, struja, briga o džamiji, kupovina, kirija.... Oni će davati po ovom pravilniku „instrukcije“ za unaprijeđenje rada, bez kojih mi, je li, ne bi znali šta nam je raditi!?
Eh, sada smo tu, na onoj mudrosti  iz odgovora bivšeg šefa Ureda: mi smo opstali a sada će Ured doći da nam bude „gospodar“, da nas čuva od nas samih, jer zaboga mi smo počeli  još i da  razmišljamo da je vrijeme za neke ozbiljnije projekte koji su od sudbonosnog značaja za nas i našu djecu, počeli da se uvezujemo u Mešihate, da vodimo vlastite akcije, da postajemo svjesni da nam najbolje godine života prolaze ovdje, da ćemo mnogi ovdje i umrijeti, da nam djeca ovdje ostaju!
Ovo je moj stav, kao muslimana čija je sudbina da svoj život proživi i svoju lozu okalemi ovdje, a na osnovu svega što sam od njih kao  musliman, imam, džematlija, odbornik, i predsjednik džemata, a evo i izabrani a ne postavljeni član Mešihata IZBNJ - od njih dobio.Ovo  hoću da podijelim sa vama čija je sudbina kao i moja, ili bar slična. Sve ste ovo već doživjeli, samo možda malo drugačije. Sa vama koji ste ostavljeni da sami „opstanete“, i sada i vama i meni neki Bajro koji dođe na sjednicu Sabora IZBiH, koji nije ni pročitao dnevni red za tu sjednicu, a kamoli da je učestvovo u njenom kreiranju, treba da kaže šta je za nas dobro. A dobro je samo ono što oni misle da je dobro, a za ono što mi stvarno trebamo, snađimo se sami. Pa sami ste tamo otišli. Molim vas, pažljivo pročitajte ovaj pravilnik pa da pokušamo naći minimum zajedničkog interesa, i damo do znanja, jednom za sva vremena, i ovim odlazećim i dolazećim sljedeće:
1.          Mi  hoćemo duhovnu vezu sa svojom matičnom Zajednicom.

2.          Pravila po kojima će  se odvijati ti odnosu moraju biti jasna i nedvosmislena.

3.          Nakon svega  sto smo mi uradili, uz cinjenicu da je najvažnije da smo „opstali“, sami bez ičije pomoći, nema pravo niko da nam na  ovakav način nameće  nešto po principu: uzmi ili ostavi.
4.          Nedopustivo je da nam neko uzima prava, a pri tome ne preuzima niti jednu obavezu

5.          Mi smo posljednja generacija koja hoće i dozvoljava da se  sa njom ovako razgovara, i zato bi bilo dobro da nas uvažite kao odrasle, odgovorne i savjesne ljude, svjesne sebe i svojih potreba, svoje vjere, vremena, sredine i države u kojoj  žive.

6.          Nama treba Ured kao servis Bošnjačke dijsapore a ne kao „Gospodar Bošnjačke dijsapore”

Predlažem da se poslije godišnjih odmora  sastanemo  negdje, naravno oni koji hoće, i da mi predložimo  pravilnik o našim odnosima sa Rijasetom IZ-e u BiH. Mi smo i do sada znali čuvati i održavati te odnose i bez Ureda i bez Rijaseta i bez pravilnika, ali ne želimo da nas ovakvi pravilnici ograniče ili spriječe da se brinemo o sebi i radimo na unaprijeđenju rada svoje Zajednice.
Uz mahsus selam,
Ševket Zukić,

član Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
burek
<< 06/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2425891

Powered by Blogger.ba