burek

Hasta la victoria siempre!

06.06.2011.

BiH i Evropa-jedno podsjecanje: PRVI TURISTICKI IZLET BOSANACA U EVROPU 1897 GODINE

Vec je sest mjeseci od uvodjenja bezviznog rezima za gradjane Bosne i Hercegovine u zemljama Evropske Unije  i prvi izvjestaji iz Brisela kazu da se drzimo dobro, nismo EU preplavili izbjeglicama kao iz nekih drugih zemalja. Peke. Mozda je ovo prilika da se podsjetimo na prvi turisticki medjunarodni izlet Bosanaca s ciljem obilaska velikih evropskih metropola a koji se dogodio 1897 godine, dakle prije 114 godina, tacno koliko je kur'anskih sura (poglavlja).

Putovalo se u Budimpestu, Bec, Pariz i Brisel. U posljednji grad se islo i zarad Svjetske izlozbe. Put je dobro pripremljen, kazu izvori a putnici su bili clanovi Bosanskog turistickog kluba osnovanog samo pet godina ranije, 1892 g. U toj grupi su bili : Mehmed Kapetanovic, gradonacelnik Sarajeva, Petar Petrovic, podnacelnik, Jovo Parezanin, nadsumar, Vladimir Besarovic, Jovan Manojlic, Mujaga Komadina, Risto Samoukovic, Vaso Kraljevic, Jefta Despic, Risto Besarovic, Vuko Dukic, Jusufbeg Filipovic, Jesau Salamon, Husnibeg Besagic, (iz Nevesinja), Smajlaga Smajlagic, (Bosanska Kostajnica) i drugi,. Putovalo se zeljeznicom , ali i kolima, kao npr. iz Pariza u Versaj.

Dolazak Bosnjaka, kako je ova grupa nazivana i pored prisustva svih cetiri konfesionalne zajednice u njoj, svugdje je izazvao pravu senzaciju, posebno u Briselu.

'Veoma razvijeni i krupni ljudi, u bogatim narodnim nosnjama  sa fesovima na glavi plijenili su paznjom gdje god su dosli.Specijalni odbor gradjana belgijske  a danas i prijestolnice Evropske Unije brinuo se o doceku 'istaknutih gostiju iz daleke Bosne koji su predstavljali jednu od atrakcija same Svjetske izlozbe, spominju citabi iz tog perioda.

Bosnjaci su imali i naklonost i paznju stampe gdje god su doslia posebna cast im je ukazana pred Bosanskim paviljonom na Svjetskoj izlozbi kada ih je primio i sma belgijski kralj Leopold II. Cetvoricu istaknutih predstavnika Bosnjaka u ovoj grupi, kralj leopolod II je pozvao na dvorski rucak a to su bili: M. Kapetanovic. V.Kraljevic, Kosta Herman dvorskog savjetnika i barona Molnarija kao predsjednika Bosanskog turistickog kluba. Nakon toga svi izletnici iz Bosne pozvani su na veceru posvecenu gradonacelniku Londona.

U povratku kucui, nasi su se Bosnjaci obreli i u Parizu gdje su u luksuznom Hrand Hotelu proveli tri dana i takodjer bili primijeceni u toj metropoli sto je zabiljezila i stampa.

Ovo je lijepopodsjecanje na historiju Bosne i Hercegovine iz jednog njenog mirnijeg dijela historije. Iako anektirana od Austro-Ugarske, njeni narodi, kao sto se vidi iz ove zabiljeske putovali su u slozi i ugodnom raspolozenju i po svijetu. Doduse, uniformisani kako se mnogim nacionalsovinistickim junosama danas ne bi svidjelo, ali tako je bilo.

 

 

burek
<< 06/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2327998

Powered by Blogger.ba