burek

Hasta la victoria siempre!

30.11.2009.

Najava pozorišne predstave: IZA KULISA

Sa cijenom od simboličnih 5 KM za predstavu koja je dobila odlične kritike možete pomoći liječenje Melike Spahić. Narodno pozorište Tuzla, 1. decembar u 19:30, "IZA KULISA".30.11.2009.

Bajram u Beogradu: NIGDJE KAO U BOSNI

Nigdje bajrami nisu kao u Bosni i to je jasno. Ne osjeti se nikakva strepnja, iščekivanje, radost. Ipak, interesovalo me je kakav će biti u Beogradu. Noć uoči bajrama moj domaćin me upoznaje sa gradom i putem do džamije, pošto ću ujutro ići sa dragom. Idemo Knez Mihajlovom, pa desetak metara iza kultnog Kolarca skrećemo desno i idemo nekih dvije stotine metra nizbrdo, pa ulazimo lijevo u ulicu i primjećujemo džamiju, policajce, TV reportažna kola. Iznenadio sam se veličinom, zapravo kako je mala, Bajrakli džamija. Ipak je to jedina džamija u Beogradu, milionskoj metropoli, a veličinom odgovara recimo Šarenoj džamiji u Tuzli ili Ferhadiji u Sarajevu. Pored džamije izgrađen je objekat koji bi trebao biti nešto poput islamskog centra, vidim reklame za restoran, frizerski salon, ali ništa nije dovršeno. Kao da je skoro izgrađeno. Raspitujem se da li ima prostor za žene pa nam objašnjavaju vrlo uvjerljivo da ima, da je u toj zgradi i da je bajram u pola osam. Moja ljepša polovina pravi fotografije unutašnjosti džamije dok tehničari rade na ozvučenju. U džamiji kod mihraba vidim bračni par Roma. Vrlo je dirljivo bilo vidjeti kako razgledaju unutrašnjost, levhe i mushaf. Ona je u drugom stanju, a iako se nije pokrila, skuršenog pogleda izlazi iz džamije, on u plastičnim papučama (abdestio se) ide preko harema. Par mladića je obavilo akšam.
Posmatram munaru i neboder koji osvjetljava pogled ka nebu, Kažu da je
Bajrakli džamija, izgrađena 1575. godine. Ona je i jedina preostala u Beogradu od 273 koliko ih je nekada bilo. Naravno da je premala za 200.000 beogradskih muslimana (kako tvrde u dnevnom listu Politika - vidi:Boško Jakšić: HORIZONT S MINARETIMA), posebno u vrijeme blagdana, konkretno bajrama. Kažu da ne postoji groblje na kome bi se muslimani sahranjivali u skladu sa šerijatskim propisima. Napuštam u nadi da ću ujutro stići na vrijeme. Saobraćajne gužve su haotične.

Uz pomoć prijatelja
Garmina stižemo na vrijeme, oko pola osam, međutim ispostavlja se da su već klanjali bajram namaz (srećom po ovog musafira pa je bajram-namaz vadžib). Lepša polovina ide sprat po sprat i faktički dolazi do trećeg sprata (haman je ostao još tavan) jer su je proslijeđivali na sprat više kad je tražila prostoriju za žene. Naravno, nije je našla jer je nije bilo. Kakogod, hutba se završava i u gužvi pokušavamo napustiti harem džamije. Ali već uz stepenište formiran je koridor Cigana i Ciganki koji prose. Moram reći da u životu nisam prošao kroz duži koridor/špalir Cigana koji kume, vuku za rukav i slijede. Prelazimo ulicu i shvatam da niz ostatak ulice o zid oslonjeni stoje tamnoputi - Arapi i afrikanci, muslimani koji su tu na školovanju, čestitam im bajram (eid mubarak), zbunjeni su, čini se, što im iko čestita bajram, onako kako uvijek imam potrebu da čestitam nakon bajram namaza u Bosni, i znanim i neznanim, ali po vjeri najbližim ljudima s kojim dijelim radost ovog blagdana.
U Bosni ću biti drugi dan. Čeka me posao.
Tako je to kad nisi u mogućnosti diktirati "tajming".
Evo i snimka. Fotke naknadno.

Knez Mihajlova
burek
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2285060

Powered by Blogger.ba