burek

Hasta la victoria siempre!

28.11.2009.

Kultura bajramovanja: KO JE UKRAO KULTURU?

Možda bi trebalo prvo raščistiti sa pitanjem "Šta je to kultura?". Nekima je i subkultura kultura. Istim je kultura i oblokavanje bošnjaka kojim još samo fali meze od čvaraka, rad sve tri smjene Hitne pomoći u noći bajrama, "ubijanje" i "ranjavanje" pjesmama,  prelazak na ulice i doslovna ranjavanja i ubijanja, turiranje u praznim ulicama u kojima noću samo eho stanuje, krici iz dna da prostiš duše, puštanje "do daske" pjesme pod prozorom neprežaljene drage, lista je duga, duga, duga... i bolna. Prlja pomisao na bajram.
Da, mnoge zapravo boli, ne samo što nam razvaljuju državu nego i državnu kulturu, što u se toj frci čini da nemamo nikakve strategije niti snage za borbu, pa ni za ono što je sveto. I sve kad čovjek i pomisli da bi trebalo uvesti porez na kič, onda vidi intervju sa Popovićem i shvati da se i seljaci kultiviraju, na ovaj ili onaj način. Onima kojima alkoholiziranje i sve što ide uz to, ne spada u islamsku kulturu dođu "pred zid", jer mnogi "bošnjaci" Kur'ansku zabranu alkohola smatraju "islamskim ekstrmizmom". Glupost, pa šta ćeš - hoće narod da se proveseli. Samo čekam kad će neko u znosu napisati grafit na džamiji tipa "Živio drug Bakir" i "Dole Al-Kaida".
Da ima ljudi kojima nije svejedno govori i vijest da je
prošlog petka uvečer (20. XI 2009.) u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Tuzli održana javna tribina na temu „Kultura bajramovanja“, u organizaciji Društva studenata „Demus“. Svi prisutni su podržali inicijativu Salke Zildžića, kik-bokserskog šampiona i zastupnik SDA u Skupštini TK, koji je rekao da bi trebalo ispitati pravne mogućnost za zaštitu riječi „Bajram“ od zloupotrebe i korištenja u kontekstu pijanki, partija i oblika ponašanja koji nemaju veze ni sa Bajramom ni sa islamom. Rečeno je da bi se ova ideja mogla nasloniti na pravnu analogiju po kojoj o briga o islamu pripada Islamskoj zajednici, pa i javni tretman Bajrama ne bi smio izlaziti izvan okvira djelatnosti Islamske zajednice. Kao što niko ne može koristiti riječ Kick-box u organizaciji manifestacija, logično je da bi se moglo nešto ovako ostvariti. Pa neka bude "B-Party", ali neka ne skrnave radost bajrama.

p.s. najava
sutra (29.11.+'09) objavljujemo post "Bajram u Beogradu".

burek
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2285063

Powered by Blogger.ba