burek

Hasta la victoria siempre!

08.11.2009.

Novi CD Robbiea Williamsa: SOLIDNA SEDMICA

Nakon više od 3 godine u prodaju je krenuo novi album RW "Reality Killed the Video Star"
I šta ima novo? Na sreću stari dobri RW koji je, (poput U2 svojevremeno) krenuo u eksperimentisanje sa Rudebox-om, srećom po slušaoce se vratio. Album otvara, (ali i zatvara) Morning Sun, izvrsna balada, dok je druga stvar "Bodies" u kojoj odlično ocrtava "zeitgeist", koji se da povezati sa naslovom albuma: "All we’ve ever wanted / is to look good naked / hope that someone can take it / So God save me rejection / from my reflection, / I want perfection". Iako se nekima može učiniti kao besmislenim (a kad su to stihovi morali biti 100% nedvosmisleni i/ili smisleni?), moram priznati, interesantan je to tekst koji u ovoj pjesmi, kroz kršćansku prizmu priča o spasenju tijela i stalno propituje kakva je uloga Isusa u cijeloj priči. Na kraju donesi zaključak: "Jesus didn’t die for you, what do you want?(I want perfection)". S druge strane može se reći da je ovo, posmatrajući Robbija, razumljiva tema, s obzirom na period "debeli Elvis" koju je prošao u zadnje vrijeme javljajući medijima da će se u potpunosti posvetiti UFO-logiji. Ipak, sumnjam da će ova pjesma (p)ostati velik hit, mada je rano reći - dobro kotira na vrhu hit-lista, ali koliko će tamo ostati, to je već pitanje.
 "Blasphemy" je možda i najslabija, dok se za "Do You Mind" može reći da je u odličnom "Millenium"-ovskom maniru. Za "Last Days of Disco" se više može reći da je nešto poput tributea "Pet Shop Boys"-ima. "Somewhere" je prekratka da bi se nešto o njoj pričalo (1:02), "Deceptacon" je po meni najbolja balada. Propituje jedan aspekt mladalačkog načina življenja. Neko će pomisliti da je "Depactacon" samo zli robot iz (prvog dijela) Transformersa, ali u urbanom riječniku engleskog jezika, iako riječ nesumnjivo dolazi iz ovog filma, značenje je (za
UK), " A woman who appears attractive but is actually ugly. Clever use of make-up." (više definicija na linku u komentarima). "Starstruck", "Difficult for Weirdos" me ni po čemu nisu impresionirale i mislim da ću ih redovno skipat, "Superblind" potpisuje Robbie Williams koja za razliku od nekih njegovih pjesama o njemu samom izgleda kao na odjavnoj špici nekog crnobijelog filma. Na tren se čini i dosadan u samopromišljanju, posebno u refrenu: I can’t help thinkin' 'bout me / put a thought in for me / I’m the genius behind me / Maybe I shouldn’t have said it". Da, možda nije ni bila potrebna na ovom albumu. "Won't do that" je solidna, ali i sa nje radije skipam na posljednju, koju smo spomenuli na početku: "Morning" u kojoj veli: "The morning brings a mystery /  The evening makes it history / Tell me how do you rate the morning sun".
I kako na kraju ocijeniti novi Robbijev album? Na skali od 1 do 10, solidna 7. Čini se da će sa ovog albuma biti skinuto nekoliko singlica, "Do You Mind", "You Know me", "Morning Sun", a  "Deceptacon"
ćemo vjerovatno više slušati na radio stanicama u kasnim noćnim satima.

burek
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2285017

Powered by Blogger.ba