burek

Hasta la victoria siempre!

03.11.2009.

Rotterdam: DEBATA KOD MIHRABA!

Kako smo najavili, prostorije bošnjačkog džemata Rotterdam otvorile su vrata holandskoj publici zainteresiranoj za gradnju boljeg suživota i budućnosti u gradu na Maasu. Iako je riječ o džamijskim prostorijama, Grad Roterdam se nije libio dati pravo domaćinstva upravo Bošnjacima iz IKC Selam za važnu debatu pod nazivom ‘Izgradnja povjerenja’, namijenjenu omladini toga grada. 
Domaćini su imali zadovoljstvo da glavni gost debate bude jedan Bošnjak, dr Senad ef. Agić, glavni imam IZ Bošnjaka u Americi i imam džemata u Chicagu. Pored njega, u vrlo živoj debate učestvovali su i Laurien Dion iz Pelgrimskerk u Roterdamu, Mustafa Hilali, oficir holandske vojske te Admira Fazlić, slobodni novinar i predsjednik Platforme BiH, krovne organizacije bh. građana u Holandiji.
Najviše pažnje u diskusijama posvećeno je izlaganju dr Senada ef. Agića, koji je govorio o islamskim principima gradnje povjerenja među ljudima, vlastitim iskustvima na tom području u Americi te doprinosu muslimana u dijalogu s kršćanima i Jevrejima u sve nemirnijem svijetu u kojem živimo.
Govornici su istakli da je odgoj, rad i razgovor s mladima te kvalitetniji doprinos medija i državnih instanci u tretiranju ovog problema od ključne uloge za gradnju boljeg razumijevanja unutar zapadnoevropskoga društva opterećenog brojnim napetostima nakon 11.septembra 2001 g. u Njujorku.
Predstavnik gradskih vlasti, zadovoljan onim što je čuo, obećao je da će zabilješke predati odgovornima koji će i dalje s pažnjom raditi na gradnji povjerenja u etnički i vjerski vrlo mješovitoj sredini kao što je grad Roterdam.
Da se o važnim pitanjima iz holandskoga društva može uspješno debatirati i između mihraba i mimbere u džamiji, potvrdio je i roterdamski skup koji je na lijep nacin predstavio i bosnjacku zajednicu u tom gradu. Nakon davnog susreta s gradonačelnikom Ivom Opsteltenom, ovo je drugi put da se i Islamska zajednica Bošnjaka u Roterdamu pozicionira kao faktor koji može kvalitetnije doprinijeti društvenoj ulozi.
Da skup nikako nije bio 'za baciti' govori podatak da je na navedenoj debati prisustvovala i Fay Hartog Levine, američka ambasadorica u Holandiji koju u diplomatskom koru u Den Haagu, kako sam cuo ,mnogi ne znaju ni kako izgleda iz prevelikog obzira gdje ce se pojaviti. Kada je čula da je glavni gost debate bosanski imam iz njenog rodnog grada, američki diplomata odmah je najavila dolazak. Peke, Fay!
burek
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2285036

Powered by Blogger.ba