burek

Hasta la victoria siempre!

11.12.2008.

Samoobmanjujuća srpska propaganda: RAT ZA KOSMET

Nobelovu nagradu za Mir u norveskom glavnom gradu Oslu prima ove godine finac Martti Ahtisaari, tvorac tzv. "nadgledane nezavisnosti" Republike Kosovo i  izuzetno vazan pregovarac u drugim kriznim podrucjima. Rezultat njegovog rada je medjunarodni pravni model po kojem se Kosovo nece graditi kao nacionalna drzava Albanaca (sto je ruku na srce zelja vecine tamosnjeg stanovnistva) vec multietnicka oaza mira i tolerancije prema drugima i drugacijima. No svi sto gube se ljute, pa su Srbija od koje se Kosovo odcijepilo i Rusija, koju u svemu tome niko nista nije ni pitao jos uvijek ne priznaju nezavisnost Kosova, sto umnogome komplicira cijelu situaciju.

Da stvari ipak ne moraju uvijek biti onakve kakvima se na prvi pogled cine svjedoci i film "Rat za kosmet" (prvi dio na linku http://www.youtube.com/watch?v=SYyzAcjjoK8). Neka mi se pri ovome oprosti ako ne znam pise li se rijec "kosmet" velikim ili malim pocetnim slovom, ako se taj monstruozni konstrukt uopce predstavlja rijec. Srpska drzavna propaganda ima naime tendenciju Kosovo imenovati Kosovom i Metohijom, samim time implicirajuci djeljivu teritoriju a ne suverenu i cjelovitu drzavu, pa je "kosmet" valjda izvedenica iz tog naziva koja ima za cilj Kosovu pored tih "epiteta" pridodati i besmislenost. Slijedeci ovu logiku moze se doduse argumentirati i kako Srbija u ovom trenutku ne vodi ozbiljniju propagandnu ofanzivu protiv BiH, jer je jos uvijek nisu poceli nazivati "bosherc" (sto bi doduse mogla biti i inspiracija nekom novokomponiranom BH-tajkunu za naziv privatnog poduzeca).

No, vratimo se samom filmu. U tradiciji najboljih propagandnih uradaka Zastava filma (vojni filmski studio u bivsoj SFRJ) srpska propaganda nam prikazuje tok Kosovske krize u proljece 1999. Film obiluje nerelevantnim i apsurdnim izjavama te zakljuccima koji u najmanju ruku prkose logici, a njihovo cesto ponavljanje navodi gledatelja da potrazi dugme "fast forward" na ekranu mrmljajuci pri tom "tell it to someone who cares", no strpljivi gledatelj biti ce nagradjen izmedju ostalog objasnjenjem kako je Srbija (tj. SR Jugoslavija) u ratu na Kosovu 1999. do nogu potukla "siptarske teroriste", te zapravo ostvarila djelomicnu pobjedu protiv tehnicki nadmocnijeg NATO saveza. Cijena ovih "pobjeda" bila je prava sitnica ako se uporedi sa gubicima koje su Srbi podnijeli za slicnu pobjedu u I svjetskom ratu. 1999. je sukob sa NATO savezom zavrsio kranje nepovoljno po nekih 700 srpskih vojnika i oko 2000 civila dok je avanturu u kojoj se Srbija, igrajuci ulogu velike sile, pocetkom proslog vijeka sukobila sa Austro-Ugarskom imperijom zivotom platilo 725.000 od ukupno 4,5 miliona stanovnika. Ako tome pridodamo i cifru od 135.000 ranjenih, te cinjenicu da je Srbiji neposredno pred sukob bilo ponudjeno da ovu borbu Davida protiv Goliata izbjegne, vidljive su razmjere ludila koje je tada preovladavalo srpskom politikom i javnim mnjenjem. Samo je los ili lose obavijesten strateg mogao racunati da ce se Srbija iz totalnog vojnog sukoba sa vodecim kontinentalnim europskim silama (Austro-Ugarskom i Njemackom) izvuci sa manjim gubicima, a samo je ludjak mogao prihvatititi takav totalni vojni sukob. Ipak, poredeci srpske gubitke sa pocetka i sa kraja vijeka moze se mozda rezonirati ili da je to ludilo na kraju vijeka bilo nesto manje ili pak da je nakon dva svjetska i jednog hladnog rata razumijevanje civiliziranog svijeta za ludilom malih iskompleksiranih naroda postalo puno vece.

Ostatak i link za youtube (nije moguće postaviti film) u komentarima.

burek


Dobro.ba


MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
1940803

Powered by Blogger.ba