burek

Hasta la victoria siempre!

30.11.2007.

Blasfemija-kakva umjetnost: IRANKA PRIKAZALA MUHAMMEDA A.S. KAO HOMOSEKSUALCA!?

Na slici je Sooreh Hera, 34-godisnja Iranka koja vec sedam godina zivi u Holandiji gdje je studirala na Kraljevskoj akademiji  likovnu umjetnost. Tesko da bi za nju neko cuo ali nakon jucerasnje najave jedne izlozbe u Het Haags gemeentemuseum u Den Haagu - sigurno hoce. Ta je Iranka naime dosla na ideju i napravila rad na kojem su prikazana dva muskarca koji nose maske s likom Bozijeg poslanika Muhammeda a.s. kao homoseksualca u drustvu zeta Alije!?
Da ne trosimo vrijeme odakle njoj ideja da je Boziji Poslanik upravo tako izgledao jer njegov lik nigdje nije pouzdano zabiljezen u historiografiji iz posve vjerskih i poznatih razloga.
Helem, sta je trebalo toj lijepoj mladoj zeni da krene stazama teske blasfemije (nema ovdje govora o umjetnosti) nije jednostavno odgonetnuti osim cinjenice da je u pitanju opci trend u zapadnim drustvima ali je zanimljivo da je direktor Muzeja u Den Haagu Wim van Krimpen hitro izabrao upravo nju da za dvije sedmice izlozi svoje radove!?
Ona je objasnila u razgovoru za medije da je slikala homoseksualce i nasla dvojicu njenih sunarodnika iz Irana koji nisu smjeli da se slikaju.
Zato sam im stavila maske zbog te hipokrizije u muslimanskom svijetu-rekla je ona.
Znam da je opasno ovo uraditi ali kao umjetnica ja smijem uraditi sto god hocu! (sic!)-rekla je ona dodajuci da se divi primjeru pokojnoga Theo van Gogha i kabaratijera Hansa Teeuwena te da je vrijednost njenog posla veca od njene licnosti'.
Direktor Van Krimpen je kazao da kao direktor muzeja ne uzima u obzir politicke kriterije!?
Autorica je kazala da su fotografije preradjene u video klip te da su je ranije galerije molile da 'problematicne scene' izbaci sto je ona - odbila.
burek


Dobro.baMOJI FAVORITI

Brojač posjeta
2522241

Powered by Blogger.ba