burek

Hasta la victoria siempre!

26.10.2007.

BUREKBLOG O SIMBOLIMA: DAVIDOVA ZVIJEZDA

Simbol je jedan znak, oznaka ili znamen koji predstavlja određeno, ali ne doslovno iz njega samog vidljivo značenje. Tako simbol na jednoj strani ima svoju formu a na drugoj strani i svoje značenje. Značenje jednog simbola je tradicionalno i zasniva se na primjer na dogovoru kojeg su postigli korisnici tog simbola. Riječ simbol potiče iz grčke riječi symbolon ili sumbolon što znači znak ili tablica i grčke riječi symbalo što u prijevodu znači sresti, okupiti ili usporediti. Nauka koja se bavi simbolima naziva se semiotika ili semiologija.

Ovoga puta bavićemo se Davidovom zvijezdom.

Davidova zvijezda ili bolje rečeno Davidov štit (Hebrejski: Maĝeen David, Jidiš: Moĝendovid), jevrejska zvijezda naziv je za hexagram ili šestokratu zvijezdu na Hebrejskom jeziku.

Iako je menora simbol Izraela koja se čak nalazi i na državnom pečatu, širom svijeta Davidova zvijezda se asocira sa Izraelom i Jevrejima. Iako mnogi tvrde da šestokrata zvijezda ukazuje na stvaranje zemlje za šest dana o ovome nemamo niti jedan dokaz u Bibliji. Čak se ni u Talmudu nigdje ne spominje ovaj znak ili njegovo značenje. Na drugu stranu mnogi si pokušali da dovedu u vezu Davidovu zvijezdu sa kraljem Davidom, kome ona zapravo i duguje svoje ime, ali u tome do dan danas nisu uspjeli.

Tek od godine 1354. nalazimo pisani napis o korištenju hexagrama. Naime te godine je Jevrejima u Pragu dozvoljeno da koriste svoju zastavu i svoj grb koji je ustvari bio hexagram. Posle ovog datuma je zapažljiva sve češća upotreba Davidove zvijezde kao jevrejskog simbola. Ne samo u Pragu, već i u Italiji i Holandiji izdavači knjiga koji su bili Jevreji krajem petnaestog vijeka počinju koristiti Davidovu zvijezdu na početku knjiga koje štampaju, koristeći je tako kao svoju vinjetu.

Tek za vrijeme prvog cionističkog kongresa 29. avgusta 1897. godine u Bazelu izglasano je da će Davidova zvijezda, zajedno sa plavo-bijelim šalom za molitvu predstavljati zastavu buduće države Izrael.

Naime kao znak pažnje i priznanja familiji Rothschild (poznata bankarska familija ; Rotšild je riječ njemačkog porijekla i znači crveni štit) koja je bila veliki sponzor cionizma usvojena je odluka da na zastavu treba doći štit, ali ne crvene, već plave boje (najvjerovatnije bolje paše uz plavo-bijeli šal), pri čemu je Maĝeen David postao simbol buduće jevrejske države.

Da je Maĝeen David zaista koristio kao prvi simbol jevrejstva u dvadesetom vijeku pokazuje i njegova zloupotreba za vrijeme Hitlera, kojeg je on pak preuzeo od rimokatoličke crkve. Što se tiče crvenog štita, koji se naziva Magen David Adom, ovaj se danas nalazi na medicinskim ustanovama u Izraelu, - tamo kod nas stoji crveni krst u Izraelu je to  Davidov crveni štit.

burek


Dobro.ba


MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
1940803

Powered by Blogger.ba